8.6.09

Η (και παράφωνη) μελωδία της κάλπης...

“Εκτός από το μεγάλο δικομματισμό, υπάρχει και ο μικρός” είπε σε κάποια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων ίσως δεν πέτυχε τον “διεμβολισμό” του, όπως θα επιθυμούσε (ή όπως υπεδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις πριν από 10 μέρες), αλλά σίγουρα δεν μπορεί παρά να συγκαταλέγεται στους κερδισμένους, αφού το κόμμα του, με την αύξηση των σχεδόν τριών μονάδων από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, θα τον στείλει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.


Αντίθετα, όπως φάνηκε και από την τελευταία εβδομάδα, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ στράφηκαν προς το ΛΑΟΣ, που κόντεψε να διπλασιάσει (!) τις επιδόσεις του των εθνικών εκλογών – θυμίζοντας οτι η αποχή, η αποσυσπείρωση των οπαδών της δεξιάς και η ουσιαστική “ώσμωση” με την ακροδεξιά στην παράταξη τους, προκαλεί ανατριχίλες (σε όλη την Ευρώπη με τη συνολική δεξιά στροφή), για το “αυγό του φιδιού”. Κινδυνεύει κανείς πια να εύχεται τη συσπείρωση της δεξιάς, για να μην ενισχύσει τα άκρα κάθε είδους...

Μνημειώδης δήλωση της εκλογικής βραδιάς, η προσπάθεια στελέχους του ΛΑΟΣ να “βάλει η αλεπού τον άντρα της με τους πραματευτάδες”, οτι το κόμμα του ανήκει πλέον στην κεντροδεξιά. Αυτή άλλωστε ήταν και η “γραμμή” Καρατζαφέρη, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, με την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα, τις δήθεν μετριοπαθείς δηλώσεις – με παράλληλο “κλείσιμο του ματιού” στα εθνικιστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του.

Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να επωφεληθεί, όσο ίσως επιθυμούσε, από τη διαρροή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς κόμματα διαμαρτυρίας. Ίσως πλήρωσε την πρόσφατη ολοκήρωση της σταλινικής του στροφής και την (πέρα από κάθε λογική και αριστερή ευαισθησία) επιμονή του να αρνείται τη διαφάνεια στα οικονομικά του. Ωστόσο, αύξησε ελαφρά το ποσοστό του των εθνικών εκλογών και κατέλαβε άνετα την τρίτη θέση – ουδείς μπορεί να ισχυριστεί οτι δεν είναι στους κερδισμένους.

Αυτός που υπέστη, δυστυχώς, την “πανωλεθρία των μεγάλων προσδοκιών”, που συντηρούσε εως την τελευταία στιγμή, είναι ο Συνασπισμός. Ένα από τα λίγα (παραδοσιακά) προοδευτικά κόμματα της χώρας, δεν κατάφερε (μαζί με τους άλλους σχηματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ) να ξεπεράσει ούτε το ποσοστό των εθνικών εκλογών (παρά το πλεονέκτημα της “χαλαρότερης” ψήφου των ευρωεκλογών) και αύξησε ελάχιστα το ποσοστό του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές – όπου όμως είχε κατέβει αυτόνομα. Όχι μόνο δεν κατάφερε τον στόχο των τριών ευρωβουλευτών και της τρίτης θέσης, που "καλλιεργούσαν" τα στελέχη του – αλλά βρέθηκε πέμπτος και καταϊδρωμένος, κυρίως λόγω των σφαλμάτων του τελευταίου έτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Κώστας Καραμανλής είναι οι δύο μεγάλοι χαμένοι αυτής της αναμέτρησης – και οι δύο φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν γιατί, αργά το βράδυ της Κυριακής. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε έξυπνα τη νίκη του – με πολύ μετριοπαθείς δηλώσεις.

Και μια κουβέντα για την αποχή: Είναι αστεία η προσπάθεια (ακόμα και τώρα) “διαχείρισης” από πλευράς κυβέρνησης μιας αναμφισβήτητης αποδοκιμασίας. Βεβαίως και πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι πήγαν για μπάνιο – αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Ούτε σημαίνει βεβαίως, οτι στις επόμενες εκλογές, που “δεν θα πάνε για μπάνιο”, θα επιστρέψουν στο μαντρί και θα φέρουν τη ΝΔ πρώτη.

Η κοινή λογική λέει οτι η αποχή ίσως και να έχει “υπερτιμηθεί” - χωρίς να διαφωνώ με τον αγαπητό Νίκο Ξυδάκη. Με 37 βαθμούς και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, απορώ που δεν απείχαν περισσότεροι – οι λόγοι δεν είναι απαραίτητα τόσο πολιτικοί για όλους, ειδικά σε ευρωεκλογές. Ακόμα κι εγώ, φανατικός της ψήφου, όταν χθες έκανα πάνω από 2 ώρες να φτάσω Χαλκίδα από παράδρομους (ενώ άλλοι είχαν εγκλωβιστεί επί τρεις και μισή ώρες, μέσα στη ζέστη, στην εθνική και στα διόδια), κόντεψα να “λιποψυχήσω”. Πόσο μάλλον, κάποιος που δεν έχει και τόση σχέση ή ενασχόληση με την πολιτική...



"Επί του πιεστηρίου": Ισοκατανεμημένη είναι η αποχή, λέει η ο Ηλίας Νικολακόπουλος στο δελτίο του Mega.

Οι φωτό των Ούγγρων ακροδεξιών είναι από τον Guardian και ο χάρτης των εθνικών εκλογών του 2004 (για να θυμόμαστε) είναι από τη wikipedia. To εξώφυλλο είναι από το www.amazon.com.

Για πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε κάθε χώρα και συνολικά, δείτε εδώ.

To post συνοδεύεται από το πρώτο άλμπουμ των Νορβηγών Röyksopp, που έρχονται στην Αθήνα, στο φεστιβάλ Ejekt, 18 & 19 Ιουνίου.

buzz it!

47 σχόλια:

yb είπε...

απο ό,τι κατάλαβα στη Χαλκίδα δεν πήγατε για μπάνιο, μήπως θα ήταν καλύτερα να ψηφίζετε στην Αθήνα τόσα χρόνια κάτοικος κέντρου; και έχω κατά νου κυρίως τις δημοτικές εκλογές...
α! και την παροιμία εγώ την ξέρω "κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες" χωρίς να αλλάζει και τίποτε βέβαια...

πάλι στα περιφερειακά έμεινα, με την καλησπέρα μου...:-)

Meropi είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου Προκόπη μου για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Εμένα δύο πράγματα με ανησύχησαν σ’ αυτές τις εκλογές. α) Η άνοδος του ΛΑΟΣ. Για φαντάσου ότι θα στείλουμε τον Πλεύρη στην Ευρωβουλή!!! και β) Η καθήλωση ή μάλλον η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλήρωσε, κατά τη γνώμη μου την αποδόμηση της παράδοση της Ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Δείγμα αυτής της αποδόμησης αποτελεί η απαξίωση και υποτίμηση του Παπαδημούλη, ενός πετυχημένου Ευρωβουλευτή για χάριν… (αλήθεια για χάριν ποιού ή καλύτερα ποιας??????).

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Συμφωνώ σε όσα λέτε στο κείμενό σας. Ο μεγάλος κερδισμένος μετά το ΠΑΣΟΚ είναι ο ΛΑΟΣ. Αυτό είναι και το ανησυχητικό, αν και λογική συνέχεια μετά τα τελευταία γεγονότα με το σκίσιμο του Κορανίου κτλ. Τα εκμεταλλεύτηκε όπως έπρεπε και όσο μπορούσε ο κ.Καρατζαφέρης. Χρησιμοποίησε και 2-3 φράσεις που συγκινούν πολύ κόσμο("Θα ξανακάνω την Ελλάδα ελληνική", "Θα έχουμε όσους μετανάστες χρειάζεται", "Να φτιάξουμε τζαμί αρκεί να ανοίξει η Αγια Σοφιά" και άλλα σχετικά..). Ετσι κατάφερε και έπεισε ένα κομμάτι της ΝΔ που ανήκει στα πολύ "πατριωτικά" κομμάτια της να κατέβει στο "ισόγειο της πολυκατοικίας".
Βέβαια το ότι ανήκει στην Κεντροδεξιά το κόμμα αυτό είναι τουλάχιστον αστείο. Όσο κοσμοπολίτισα και να'ναι η κ.Τζαβέλλα (όπως φαίνεται και στη συνέντευξη που έδωσε στον Σ.Θεοδωράκη) δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του κόμματος. Φαίνεται πως εκτός από την πολύ υψηλή αποχή, επιλέξαμε να μιμηθούμε τους Ευρωπαίους και στη άνοδο της ακροδεξιάς. Αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο..

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Εννοείται, έχω βάλει μπρος τις σχετικές διαδικασίας - με κρατούσαν οι συγγενείς, όσο ζούσαν. "Κι η μυλωνού" είναι - σωστά, αλλά το αλεπού δεν ταιριάζει καλύτερα;

@Meropi: Πολύ σωστά αγαπητή Μερόπη. Για το δεύτερο, στο επόμενο post μου...

@Κωνσταντίνος Μπούγας: Καλώς ήλθατε! Χαίρομαι που συμφωνώ με έναν 19άρη - να ελπίζω οτι δεν έχω χάσει τελείως τη φρεσκάδα των ιδεών μου... :-)
Ειδικά αυτό το "Να φτιάξουμε τζαμί αρκεί να ανοίξει η Αγια Σοφιά" είναι μια τόσο κουτοπόνηρη ταύτιση της Τουρκίας με τον μουσουλμανικό κόσμο - που ούτε ο Μπιν Λάντεν δεν διανοήθηκε να κάνει αντίστοιχο, με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ...
Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε τελικά την Ευρώπη που αξίζουμε...

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Είναι βέβαιο ότι είναι κουτοπόνηρη αυτή η ταύτιση, αλλά δυστυχώς αυτή "πουλάει" σε ένα μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Να πω την αλήθεια το θεωρούσα αναμενόμενο κάποια στιγμή να ανέβουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, γιατί ουσιαστικά αυτό που ψηφίζουμε καθρεφτίζει αυτό που είμαστε. Τελικά πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι η ξενοφοβία είναι και επίσημα χαρακτηριστικό μια μερίδας Ελλήνων.
υ.γ: Η Χρυσή Αυγή πήρε 23.500 ψήφους.

anepidoti είπε...

γενικά συμφωνώ με όσα λες και είναι τουλάχιστον αηδιαστικό να χρεώνονται στην νδ οι απέχοντες...υπάρχουν και άλλοι που δεν ασχολούνται με την νδ ούτε και με το πασοκ και δεν έχουν στέγη, δεν είναι λιγότερο πολίτες...
ο χέρι χέρι εικονική άνοδο είχε, νομίζω...στις βουλευτικές θα γυρίσουν, εν όψει κινδύνου, στη νδ, βέβαια σε καιρούς με κρίση η συντηρικοποίηση είναι προ των πυλών, άλλωστε δεν είμαστε και η χώρα που ανθεί η αριστερά, ούτε και είμασταν...

Stefanos Max είπε...

Καλη αναλυση.Με βρισκει συμφωνο.

Prokopis Doukas είπε...

@Κωνσταντίνος Μπούγας: Μη σας πω μεγάλης μερίδας. Θέλει καλλιέργεια και προσπάθεια να μην είσαι..

@anepidoti: Κι όμως, είμαστε μια χώρα που ψηφίζει (αριστερά του κέντρου), κατά 55%...

@blogo: Ευχαριστώ...

katerina είπε...

Τοκ, τοκ...Να μαι και εγώ. Σοκολατάκια δεν έφερα πρωτη φορά στο σπιτικό σας, ...ενεκα η ζεστη...επιφυλασσομαι.

Πέρα απο το ποσοτικό δεδομένο της πολύ υψηλής, της πρωτογνωρα υψηλής αποχής για τα ελληνικά δεδομένα, υπάρχει και το ...ποιοτικό δεδομένο της. Και αυτό ειναι η απελπισια του πολίτη. Και με την λέξη απελπισια, προσδιορίζω την απολυτη έλλειψη ελπίδας του πολιτη (όχι του...ψηφοφορου πελάτη), απο αυτό το πολιτικό σκηνικό που μυριζει τόσο έντονα ...υδροθειο... σάπιο.
Κι αν η ...θάλασσα ξεπλένει ...λίγο;;;;

gerasimos είπε...

Υπάρχει και κάτι ακόμη νομίζω που αξίζει να επισημανθεί. Σε μεγάλο βαθμό τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ ψηφίζονται από ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, σε αντίθεση με κόμματα όπως, επί παραδείγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι Οικολόγοι Πράσινοι, που στηρίζονται περισσότερο από νέους. Βλέπουμε δηλαδή κάποιους γηραιότερους με πεπαλαιωμένες αντιλήψεις να καθορίζουν δια της ψήφου τους το πώς θα ζούμε εμείς οι νεότεροι στις επόμενες μια-δυο δεκαετίες. Βεβαίως, κάποια στιγμή αυτοί οι γηραιοί ψηφοφόροι θα πάνε να συναντήσουν το Δημιουργό τους (μια και ως επί το πλείστον πρόκειται και για θρησκευόμενους). Αλλά μέχρι τότε θα 'χουμε γεράσει εμείς, σ' αυτή την Ελλάδα...

anepidoti είπε...

θα μου επιτρέψεις να μιλώ για αριστερά, η εποχή της χούντας δεν είναι πολύ μακριά και μην βαυκαλιζόμαστε πως η αντίσταση ήταν πλειοψηφική...αυτή η...αριστερά του κέντρου, είναι αυτή που αναζητά την...ηθική της πότε στην νδ και πότε στο πασοκ, πρόσφατο το αποτέλεσμα...

lagarto είπε...

κι εμένα αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι η άνοδος του ΛΑΟΣ, η οποία όμως και για μένα ήταν αναμενόμενη, ειδικά μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη που τελικά επικράτησαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά και δεν επήλθε καμία ριζοσπαστικοποίηση.σε συνδυασμό και με την κρίση φυσικά.
βέβαια δεν περίμενα να φτάσει και το 7%!!!!
και ναι ακόμα δεν το πιστεύω ότι στείλαμε στο ευρωκοινοβούλιο τον Πλεύρη!
όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ,που νόμιζα ότι θα πήγαινε καλύτερα(τουλάχιστον από το ΛΑΟΣ!!!), θα πρέπει να αναλογιστεί το πώς συνεχίζει από εδώ και πέρα.και ναι κι εγώ νομίζω ότι ένα σοβαρό λάθος ήταν αυτό με τον Παπαδημούλη.

Prokopis Doukas είπε...

@katerina: Καλώς ήρθατε! Ξεπλένει ή βρωμίζει - με την έννοια οτι αποφασίζουν οι "χειρότεροι";

@gerasimos: Συμφωνώ. Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη ευθύνη των νεότερων, όταν αφήνουν την τύχη τους στα χέρια των "άλλων"...

@anepidoti: Αγαπητή, εγώ προέρχομαι από ενεργά αριστερή οικογένεια - που υπέστη τα πάνδεινα στη χούντα. Ωστόσο, η αντίσταση δεν ήταν ποτέ προνόμιο μόνο της αριστεράς. Στη Γαλλία, αριστερά αποκαλείται και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ...

@lagarto: Αν θυμάστε, όταν δεν τους άρεσε ο Τζανετάκος, οι δεξιοί ψηφοφόροι έδωσαν 17% στον Καρατζαφέρη για υπερνομάρχη..
Τα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονταν, περισσότερα γι αυτό προσεχώς...

Hide In My Suitcase είπε...

Σχετικά με το σχόλιο του Gerasimou περί μεγάλων ηλικιών που ψηφίζουν με κριτήρια πιο συντηρητικά, θα ήθελα να προσθέσω και το ότι η αίσθησή μου είναι ότι στους νέους το ποσοστό αποχής ήταν μεγαλύτερο. Την ώρα που πήγα εγώ να ψηφίσω, παίζει να ήμουν και ο μόνος κάτω των 30 στο Εκλογικό Κέντρο!
Επίσης, κατά τη γνώμη μου (με βάση την προεκλογική εκστρατεία και όχι μόνο) και πέρα από το λαϊκισμό του καθενός, θεωρώ ότι η παράταξη του Καρατζαφέρη δείχνει πιο συνεπής στις απόψεις της και πιο αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τις ιδέες της από ό,τι οι υπόλοιποι που απλά γενικολογούν ή μιλούν για εξωπραγματικές καταστάσεις.
Και το λέω αυτό, παρ'όλο που είμαι αντίθετος με τη βάση των περισσότερων απόψεών τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σε ολους! Το "φαινομενο" Καρατζαφερης δυστυχως που μας ταλαιπωρει την τρεχουσα δεκαετια, θα συνεχισει να το κανει και την επομενη-τουλαχιστον και την επομενη κοινοβουλευτικη τετραετια. Οι ψυχίατροι και οι κοινωνιολόγοι άλλωστε έχουν απεφανθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: οι κοινωνικές και οι οικονομικές δυσλειτουργίες στρέφουν τους πληθυσμούς σε συντηρητικές θέσεις και ψήφους. Κι επειδή δε διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση βελτιωση, θα τρώμε για αρκετο καιρο στη μάπα τον μπουμπούκο και τον λοκατζή. Φυσικά φταίνε και τα ΜΜΕ καθώς τους προβάλλουν κάθε μέρα αναδεικνύοντάς τους ως τους τηλεοπτικούς "ήρωες" των ημιμαθών τηλεθεατών.

ΕΛΕΝΑ

Prokopis Doukas είπε...

@Giannis PPM: H "συνέπεια" στις απόψεις ουδόλως τις ξεπλένει, αγαπητέ - πόσο μάλλον που εδώ έχουμε να κάνουμε με τεράστια υποκρισία, κουτοπονηριά και προσπάθεια να καλυφθούν και να στρογγυλευθούν οι ακραίες μισαλλόδοξες, εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Καλώς ήρθατε!

@Έλενα: Σωστά - η ελπίδα είναι στην αποκάλυψη και στο "ξεφούσκωμα"...

MadNihilist είπε...

Το μεγαλύτερο σοκ αυτών των εκλογών για μένα ήταν η θεαματική νίκη της εθνικιστικής ακροδεξιάς/ευρωσκεπτικιστών στην Βρετανία. Κανείς δεν τολμάει να προσθέσει το 6.3% του BNP και το 16.6% του (κάπως πιο μεσο-αστικού) UKIP --23% είναι πολύ ψηλό ποσοστό. (Α freak out story για τον χιτλερικό Brons (MEP, BNP) εδώ.)

Κάτι έχει κάνει λάθος η ΕΕ αν ο ευρωσκεπτισμός καταφέρνει να συσπειρώνει όλους αυτούς τους εθνικιστές.

xazopouli είπε...

Συμφωνω με την ανάλυση και εχω να προσθεσω πολλα για καθε παράγραφο. Εχω όμως να παρατηρήσω κάτι. Λείπει καποια άποψη ή αναφορά - εστω... αρνητική - για ένα περιπου 37,5% ψηφοφόρων. Αυτοί δεν λαμβάνονται υπόψη; Τι ειναι... μιασματα; Σημειώνω οτι πρόκειται για ένα κομματι του λαού, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στη δύνη μιας τεράστιας εσωτερικής διεργασίας, άκρως δημοκρατικής, με μπολικες δόσεις ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ, η οποία κατέληξε σε στηριξη ηγεσίας ΑΛΛΗΣ απ αυτήν που θελανε εξωθεσμικοί παράγοντες και κατέληξε σε μια - αξιολογη κατα την αποψη μου - ΠΡΟΤΑΣΗ, απόλυτα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ και άκρως ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, η οποια περιμενει να ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ απ όλους... Τι θα γίνει; κουκου!!!!

maximus είπε...

Νομίζω ότι πολλοί ψήφισαν ΛΑΟΣ όχι τόσο για την πολιτική κόντρα (;) με την ΝΔ αλλά γιατί ο κ. Καρατζαφέρης φρόντιζε να συνδέει συχνά την αύξηση της εγκληματικότητας με τους μετανάστες "που ήρθαν απρόσκλητοι στη χώρα μας", να διαλαλεί περίτρανα πως είναι βαθιά θρησκευόμενο άτομο και να τονίζει κάθε τόσο το αίσθημα του πατριωτισμού με υπερβολικό ζήλο πλαισιώνοντας την πολιτική του με συνθήματα τύπου "Δεν υπάρχει δεξιά δεν υπάρχει αριστερά μόνο κόκαλα υπάρχουν των Ελλήνων τα ιερά'. Εκφράζει αντιλήψεις παλιότερης γενιάς, κυρίως ανθρώπων 60 και άνω οι οποίοι είναι λυπηρό μεν να τους ακούω δίπλα μου και όπου κι αν βρεθώ να έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

ippoliti_ippoliti είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση όπως και πολύ ενδιαφέροντα και ενημερωτικά links. Είμαι και εγώ απ'αυτούς που ανησύχησαν με την άνοδο του ΛΑΟΣ και όλων των αντίστοιχων κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο (το παράξενο είναι ότι μετέχουν και σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες).
Απογοητεύτηκα επίσης με το υψηλό κατά τη γνώμη μου ποσοστό των δεξιών συντηρητικών κομμάτων στην Ευρώπη κι όχι μόνο στη χώρα μας. Και τι παράξενο και πόσο δίκηο έχετε όταν λέτε "κινδυνεύει κανείς να εύχεται τη συσπείρωση της δεξιάς..."
Πόσο επίκαιρη και η προηγούμενη ανάρτησή σας. Ξαναγύρισα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.
Υ.Γ Ευχαριστώ για την "παρότρυνση" ν'απαντήσω φυτό ή Παναθηναϊκός, μ'άρεσε και γέλασα πολύ, αλλά ...είμαι ΑΕΚ,ως τρίτης γενιάς μικρασιάτισσα
Καλό σας βράδυ

Prokopis Doukas είπε...

@MadNihilist: Οι λαοί της Ευρώπης κάνουμε το λάθος να μην ψηφίζουμε ή να ψηφίζουμε συντηρητικές κυβερνήσεις (και τις ακροδεξιές παραφυάδες)...

@xazopouli: Αγαπητέ, στην ίδια πλευρά είμαστε, καλώς ήρθατε! :-)
Η ανάλυση είναι μερική και αφορά τα μικρά κόμματα, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στην χθεσινή συγκυρία δεν έχω να κάνω καμία κριτική στο ΠΑΣΟΚ - αντίθετα, σχολίασα θετικά το χειρισμό της νίκης. Επιφυλάσσομαι πάντως (και για τα θετικά και για τα αρνητικά)...

@MAXIMUS: Ελπίζω να είναι η "κόντρα" - γιατί αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ πιο ανησυχητικά απ' ότι φαίνονται...

Prokopis Doukas είπε...

@ippoliti_ippoliti: Δεν πειράζει, είναι αυτός φυτό... :-)

yb είπε...

Οντως η "αλεπού" ταιριάζει γάντι στην περίπτωση...

Κατά τα άλλα με παραξενεύει η γενικευμένη έκπληξη για την άνοδο του ΛΑΟΣ και της αποχής, δηλαδή μόνο εγώ κινούμαι σε επαγγελματικό χώρο που καθημερινά και απο τη μεγαλύτερη ηλικιακή γκάμα συνεργατών (πτυχιούχων του πολυτεχνείου αν αυτό εχει κάποια σημασία) οι σχολιασμοί είναι αναπαραγωγή όσων κουτοπόνηρων εξυπνάδων είπε την προηγουμένη κάποιος εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ή του επιπέδου Λιακόπουλου και πέρα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιο αστείο του Λαζόπουλου; αν ναι, λυπάμαι για μένα και χαίρομαι για όλους τους άλλους....όμως είναι αλήθεια δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των ποσοστών ΝΔ-ΛΑΟΣ;
για την αποχή συμφωνώ πλήρως με τον κο. Ξυδάκη και η απογοητευτική κατάσταση που περιγράφει ωραιότατα στις τελευταίες παραγράφους δεν μπορεί να αναστραφεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, ούτε έτσι απλά....δυστυχώς.
xxx
υγ περιμένω με ανυπομονησία το post για τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισα...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε έξυπνα τη νίκη του – με πολύ μετριοπαθείς δηλώσεις.

Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά διότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν νίκη αλλά "μη ήττα". Το ΠαΣοΚ, έχασε 849.000 ψηφοφόρους από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2007), 195.000 από τις ευρωεκλογές του 2004 και 1.124.000 ψηφοφόρους από τις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Ομολογώ οτι κι εγώ ακούω τελευταία πολλά "κουλά" και ξενοφοβικά, από ανθρώπους που δεν το περιμένω - με αφορμή και την ολιγωρία της πολιτείας στο θέμα των μεταναστών...

@Κατερίνα σ-Μ.: Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία σας, αλλά δεν συμφωνώ.
Πράγματι, αν έκανε διαφορετικά, θα κινδύνευε να πληγεί και από την παραμικρή επίδειξη αλαζονείας. Αλλά όχι για τον λόγο που λέτε.

Προφανώς η αποχή έπληξε και το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, αυτό που το ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του κλίματος. Η πρώτη νίκη απί της ΝΔ μετά από 9 χρόνια, η ψαλλίδα που πήγε στο 4 κόμμα κάτι, η πλήρης ανατροπή της διαφοράς τους σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές - όπου έχασε με 9 μονάδες διαφορά.

Αυτό είναι και η μόνιμη επωδός μου, οταν συζητάμε για την αποχή, ως πολιτική θέση και "μέσο πίεσης": Τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων, αλλά για τη μεταξύ τους διαφορά - το ποσοστό που θα φέρει ή όχι τη νίκη (στις εντυπώσεις στα μικρά και την αυτοδυναμία στα μεγάλα).

Είναι σαν την τηλεόραση: Όσο κι αν απέχετε, η διαφορά στα ποσοστά ενδιαφέρει τους καναλάρχες - κι όχι η τηλεθέαση ως απόλυτος αριθμός (τελευταία, τα ιδιωτικά κανάλια, δεν κοιτάνε καν τις μετρήσεις στις ηλικίες πάνω από 45!). Ώσπου να αποχωρήσει η συντριπτική πλειοψηφία και να απαξιωθεί το προϊόν.

Αλλά στην πολιτική δεν θέλουμε την απαξίωση της δημοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω ότι οι περισσότεροι έχετε μια ανησυχία για την αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ. Αν δεν κάνω λάθος έχουμε δημοκρατία, συνεπώς αν διαφωνείτε με τις απόψεις ενός κόμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό είναι επικίνδυνο. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να μπει ένα όριο στους μετανάστες ή δεν θέλει να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη, είναι δικαίωμά του να το επιλέξει. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει σοβαρά εν έτει 2009ότι αν ένα ακροδεξιό κόμμα έρθει στην εξουσία θα εφαρμόσει πρακτικές αντίστοιχες του Μουσολίνι και του Χίτλερ...

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ούτε αντίστοιχες, ούτε παραπλήσιες δεν θέλω να σκέφτομαι.

Επειδή ακριβώς έχουμε δημοκρατία, μας επιτρέπετε φαντάζομαι και να διαφωνούμε (π.χ. με την άποψη για τους μετανάστες ή τις ανεκδιήγητες δηλώσεις περί "λειτουργίας Αγιας Σοφιάς αν λειτουργήσει στη χώρα τζαμί") και να ανησυχούμε, όπως εμείς νομίζουμε.

Η (απολύτως σύγχρονη) φωτογραφία από την Ουγγαρία λίγο πιο πάνω είναι ενδεικτική για το τι ανησυχούμε. Όταν αρχίζεις με τη μισαλλοδοξία, το μικρονοϊκό "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και το ρατσισμό, δεν ξέρεις πού μπορεί να εκτραπεί το πράγμα. Έτσι, "μουλωχτά" και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες επιβλήθηκε και ο φασισμός...

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Ενδεικτικό της "τακτικής" είναι οτι κι εσείς αναφέρετε τις πιο "άκακες" από τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Prokopis Doukas: Αλλά στην πολιτική δεν θέλουμε την απαξίωση της δημοκρατίας, έτσι δεν είναι;

Πιστεύω ότι η πολιτική μας λειτουργία δεν περιορίζεται σε μια ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια. Και αν επιμένετε ότι τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την ανταπόκριση που έχουν στους πολίτες σε πραγματικούς αριθμούς, αλλά λειτουργούν με όρους ποσοστών τηλεθέασης, σημαίνει πως δέχεστε ότι τα κόμματα είναι που απαξιώνουν την πολιτική και, κατά συνέπειαν, την ίδια τη δημοκρατία. Με τέτοιους όρους σαν αυτούς που γράφετε, θα τους αρκούσε να ψηφίζουν μόνον οι ίδιοι, τα σόγια τους, και όσοι περιμένουν να βολευτούν σε καμμιά καρέκλα συμβούλου, προέδρου, αντιπροέδρου οργανισμού, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του κλίματος, για να μεταστραφεί υπέρ του ΠαΣοΚ πρέπει να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία να κάνει τα ίδια λάθη. Σ' αυτά τα λάθη χρωστά το ΠαΣοΚ την μη ήττα του. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι το επανεμπιστεύτηκαν. Αν υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΠαΣοΚ που είναι ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι γιατί πιστεύουν ότι θα ξαναβρεθούν στην εξουσία. Σύμφωνα με όσα γράψατε δεν ενδιαφέρονται αν ο πολίτης τούς εκτιμά και τους εμπιστεύεται, αλλά αν μπορεί να τους δώσει το απαραίτητο ποσοστό για να την ασκήσουν.

Δεν μου φαίνεται πολύ αισιόδοξο αυτό.

- - -

Ανώνυμος: Αν δεν κάνω λάθος έχουμε δημοκρατία, συνεπώς αν διαφωνείτε με τις απόψεις ενός κόμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό είναι επικίνδυνο

Επικίνδυνα είναι τα κόμματα που έχουν κρυφή ατζέντα, όπως οι Οικολόγοι – Πράσινοι για παράδειγμα που δεν έχουν απαντήσει ως τώρα στην ερώτηση που σταθερά τους επαναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι. Ο ΛαΟΣ κέρδισε όσους κέρδισε με φανερή ατζέντα, και νομίζω πως οι ψηφοφόροι του γνωρίζουν τι και για τι τον ψήφισαν.

Ύστερα, ας μην ξεχνάμε ότι και το μετά τον Ανδρέα ΠαΣοΚ, κέρδισε τις εκλογές στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου σοσιαλισμού και ως κυβέρνηση εφάρμοσε σκληρή φιλελεύθερη πολιτική.

Prokopis Doukas είπε...

@Κατερίνα σ-Μ.: Όχι βέβαια, δεν περιορίζεται στην ψήφο...
Βεβαίως τα κόμματα και η πλειονότητα των υπαρχόντων πολιτικών ευθύνονται για την απαξίωση της πολιτικής. Για μένα προσωπικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξα ποτέ (μέχρι τώρα) μέλος κόμματος και δεν συμμετέχω στην πολιτική.

Ωστόσο, με τη διακυβέρνηση της χώρας υπάρχει το εξής: Δεν είναι "πεδίο ιδεών", για να πω οτι δεν είμαι οτι με τον Μπους, ούτε με τον Μπιν Λάντεν. Κάποιος θα (και πρέπει) μας κυβερνήσει. Θα είναι ΝΔ, ΝΔ+ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος συνδυασμός; Αυτό πρέπει να το αποφασίω με την ψήφο μου.
Αποχή για μένα δεν χωράει - γιατί δεν είναι πολιτικό μήνυμα, είναι απολιτίκ μήνυμα..

Δεν ξέρω πώς ακριβώς αποτιμά τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει πια ένα "βραδύκαυστο", αλλά διογκούμενο ρευμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ακριβώς ο κόσμος είδε (με πολλή καθυστέρηση βεβαίως) ποια είναι η εναλλακτική. Όσο για τη ΝΔ, τα λάθη θα συνεχίσουν αυξανόμενα, γιατί είναι απγιδευμένη στην πολιτική που "έστρωσε" ήδη από την εποχή της αντιπολίτευσης. Από την άποψη του ιδεολογικού οπλοστασίου, του στελεχιακού δυναμικού και της ποιότητας σκέψης , αυτή η "λαϊκή κεντροδεξιά της απόλυτης προχειρότητας και της ανικανότητας" είναι καταδικασμένη.

Θα διαφωνήσουμε φαίνεται σε όλα σήμερα, γιατί διαφωνώ και με το τελευταίο: Η ατζέντα του ΛΑΟΣ (ακόμα περισσότερο από αυτή της ΝΔ) δεν είναι καθόλου φανερή. Προσπαθεί να "λειάνει", να κρύψει ακραίες θέσεις - να εμφανιστεί μετριοπαθής έως και "κομμουνιστής". Δεν σας κάνει εντύπωση που στην Ελλάδα, όλα τα συντηρητικά κόμματα θέλουν να φαίνονται "αριστερά" - ή τέλος πάντων, πιο αριστερά α' ότι είναι; Ο ακραίος λαϊκισμός είναι εγγύηση για κρυφή ατζέντα.

Επίσης διαφωνώ και με το πολύ τελευταίο: Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη δεν εφάρμοσε σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική - τότε η κυβέρνηση Καραμανλή (που δε είναι και η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη στον κόσμο) τι έκανε;

Bloody foreigner είπε...

Το ΚΚΕ κερδισμένο; Από πού κι ως πού;
Το ΚΚΕ έχασε 150000 ψηφοφόρους από τις εκλογές του 2007 σε ένα κλίμα (των Ευροεκλογών) που α) Σαφώς ευνοεί παραδοσιακά τα μικρότερα κόμματα λόγω της χαλαρότητας της ψήφου β) ειδικά εφέτος ήταν ιδιαίτερα προνομιακό για τους "μικρούς" λόγω της κρίσης του δικομματισμού και της απογοήτευσης των πολιτών. Οι ψηφοφόροι, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στην Αλέκα και στα τσιράκια της και πήγαν για μπάνιο. Κι αυτό η Αλέκα το αποκαλεί "διατήρηση(!) των δυνάμεων του κόμματος"."Διατήρηση δυνάμεων" με απώλεια 150000 ψήφων πρώτη φορά βλέπω. Και καλά, οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εσείς κ. Δούκα πώς βγάλατε το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ ανήκει στους κερδισμένους;

Prokopis Doukas είπε...

@Bloody foreigner: Καλά, μην αρπάζεστε.. :-)
Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καλύψω την ηγεσία του Περισσού, για την οποία έχω πει τις απόψεις μου στο post "Το αριστερό μου lifestyle" του Φεβρουαρίου - κι έχω δεχτεί γι αυτό επίθεση από οπαδούς του ΚΚΕ.
Πράγματι, τη Δευτέρα το μεσημέρι, που έγραψα το post αυτό, τα πράγματα έδειχναν πιο ευνοϊκά για το ΚΚΕ. Τελικά η μπίλια έκατσε έτσι - αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι είναι στους ηττημένους.

Διατήρησε την τρίτη θέση, αύξησε (όπως λέω) ελαφρά το ποσοστό του από τις εθνικές εκλογες και κατάφερε τους 2 ευρωβουλευτές. Ψήφους έχασαν όλοι (πλην ΛΑΟΣ) λόγω αποχής και τριημέρου. Μακάρι, όπως λένε τα Νέα σήμερα, να πληρώνει για τα 2 σημεία της πολιτικής του, που αναφέρω κι εγώ... Θα το δούμε στις εθνικές εκλογές - εκεί όπου η συσπείρωση θα είναι υψηλή και δεν θα υπάρχουν μπάνια...

Χαμένο σε αυτές τις εκλογές εγώ λέω μόνο τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Σχετικά με αυτά που λέγαμε για την άνοδο του ΛΑΟΣ χθες έγραψε ένα πολύ ωραίο άρθρο σχετικό με αυτό η Ευριδίκη Μπέρση στην Καθημερινή σήμερα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/06/2009_317909

(Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα που πόσταρα το link.)

Prokopis Doukas είπε...

@Κωνσταντίνος Μπούγας: Ίσα-ίσα, ευχαριστώ! Θα το διαβάσω σε πρώτη ευκαιρία...

Έρση είπε...

Για να μην επαναλάβω σχόλια που έχουν ήδη γίνει, έχω μόνο να παρατηρήσω ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά η επινίκια δήλωση του αρχηγού του, εκφέρει αυτή τη στιγμή την πιο ξύλινη γλώσσα απ' όλα τα πολιτικά κόμματα. Όπως προσφυώς σχολιάζει ο "Φαληρεύς" σήμερα: "Ο νικητής των εκλογών μας μίλησε από τον κόσμο του"...
Ωστόσο ο προβληματισμός μου αφορά γενικότερα το πανευρωπαϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: πώς εν μέσω οικονομικής κρίσης ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στα σοσιαλιστικά κόμματα και επιβραβεύει τη δεξιά και εμμέσως το φιλελεύθερο μοντέλο που οι μέθοδοί του απέτυχαν δήθεν παταγωδώς;

Prokopis Doukas είπε...

@Έρση: Ο αγαπητός Στέφανος Κασιμάτης (γνωστός μέχρι τώρα και ως "Πανδώρα" του Βήματος) έχει πάντοτε μια κοφτερή γλώσσα... :-)

Εξαιρετικό ερώτημα θέτετε, ήθελα κι εγώ να το θέσω σε προσεχές post. Είναι απογοητευτική η συμπεριφορά μας (των Ευρωπαίων εννοώ, αν σκεφτείτε οτι ο Μπαρόζο δεν έχει αντίπαλο για την προεδρία της Κομισιόν - περνάμε φαίνεται ακόμα την "κοιλιά της ιστορίας", από την οποία οι Αμερικανοί φαίνονται να βγαίνουν...

Theodota είπε...

Καλησπέρα κι'από μένα. Από την πολύ ωραία πρώτη ανάλυση των εκλογών, μένω με την αγωνία της διαπίστωσής σου Προκόπη ότι κινδυνεύουμε να ευχόμαστε τη συσπείρωση της δεξιάς...

Αν για κάτι ψέγω ιδιαιτέρως τον Τρεμόπουλο και τον κάθε ξεκάρφωτα ακραίο, είναι το χτύπημα των εθνικιστικών ή άλλων βίαιων αντανακλαστικών της κοινωνίας μας. Αντί να αφήσουμε τον εθνικισμό να κοιμάται, ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί κάτι έκτακτο που θα τον ξυπνήσει, κάποιοι ψωνισμένοι δονκιχώτες αποφασίζουν να επιτεθούν απρόκλητα κατά πάντων και να δημιουργήσουν αντισυσπείρωση σε θέματα ανύπαρκτα. Δυστυχώς, αυτές οι ανοησίες τελικά σχεδόν μονοπώλησαν το προεκλογικό σκηνικό, ήρθαν κι'εδεσαν με το όντως υπαρκτό πρόβλημα της υποβάθμισης του αθηναϊκού κέντρου από τους χιλιάδες ανέστιους μετανάστες και τους μικροεγκληματίες και τελικά ανακάτεψαν μια εθνικιστική και ξενοφοβική σούπα που κοχλάζει.
Δεν ξέρω αν πρέπει να ελπίζω σε εθνικές εκλογές σύντομα...

Prokopis Doukas είπε...

@Theodota: Σωστά τα λέτε, αγαπητή. Ούτως ή άλλως πρέπει να εύχεστε βουλευτικές εκλογές, το συντομότερο δυνατόν...

Ανώνυμος είπε...

den yparxei pio stenoxwro kai enoxiko synaisthima apo to na eisai paidi deksiwn... proswpika exw na pw se olous makria apo ti deksia.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Prokopis Doukas: "Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη δεν εφάρμοσε σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική - τότε η κυβέρνηση Καραμανλή (που δε είναι και η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη στον κόσμο) τι έκανε;"

Αυτό ακριβώς που σας έγραψα έκανε. Με την ερώτηση που μου κάνετε, δίνετε ταυτόχρονα και την απάντηση και άθελά σας ισχυροποιείτε τη θέση μου. Αυτό προσπαθώ να σας πω: ότι η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις εκλογές ως συντηρητικό κόμμα με φιλελεύθερη πολιτική, όπως και ο ΛαΟΣ, κατέβηκε με τις συγκεκριμένες ΓΝΩΣΤΕΣ θέσεις του και κέρδισε προχθές αυτό τον αριθμό ψηφοφόρων. Νομίζετε ότι μόνον εσείς έχετε το προνόμιο να γνωρίζετε τις θέσεις του και όσοι το ψήφισαν είναι βλάκες και δεν τις κατάλαβαν; Αυτά τα δύο κόμματα ΔΕΝ έκρυψαν τις θέσεις τους και ΔΕΝ παραπλάνησαν τους ψηφοφόρους τους όπως έκανε το ΠαΣοΚ που εμφανίσθηκε με σοσιαλιστικό προσωπείο και εφάρμοσε νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ίσως δεν θυμάστε ή δεν είστε καλά πληροφορημένος.
Ξέρετε πότε διογκώθηκαν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν καταφέρουν να καταβάλλουν συντάξεις; Ξέρετε ποιος άφησε ασύδοτους τους μεγαλοεργολάβους και τους επέτρεψε να θησαυρίζουν μη καταβάλλοντας ασφάλιστρα για τους ξένους εργάτες που εκμεταλλεύονταν στα Ολυμπιακά έργα που τους είχαν ανατεθεί;

Έχετε ακούσει για τα προγράμματα stage όπου οι νέοι δήθεν εκπαιδεύονταν στον τομέα τους, αλλά στην πραγματικότητα δούλευαν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και με πλήρες ωράριο σε άσχετους με την ειδικότητά τους τομείς για λίγα ευρώ; Για σοσιαλιστική πολιτική σάς μοιάζει αυτό;

Ξέρετε ποιος ψήφισε το νόμο περί μη ευθύνης Υπουργών που επιτρέπει την παραγραφή των αδικημάτων και των σκανδάλων; Δεν βρίσκετε λίαν υποκριτική την στάση του Γιώργου Παπανδρέου να καταγγέλει το κλείσιμο της Βουλής όταν το ΠαΣοΚ είναι που έστρωσε το χαλί για τέτοιες μεθοδεύσεις;

Ξέρετε ποιος ψήφισε τους προκλητικότατους μισθούς των βουλευτών και ποιος κατοχύρωσε το δικαίωμά τους να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με θητεία 4 χρόνων την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους αποφάσιζε αύξηση του χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος; Θυμάστε μήπως ποιος πάγωνε τους μισθούς των εργαζομένων και ποιος τους άφηνε στο έλεος των κερδοσκόπων που με αφορμή το ευρώ αύξησαν κατά 50% το κόστος της ζωής μας; Ξέρετε ποιος ξεκίνησε να βγάζει στο σφυρί κερδοφόρους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας; Σαν τoν ΟΤΕ λόγου χάριν; Σοσιαλιστική πολιτική και φανερή ατζέντα το λέτε κι αυτό; Ή μήπως πιστεύετε στην παρθενογένεση οπότε τώρα μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Prokopis Doukas: (η Ν.Δ) είναι παγιδευμένη στην πολιτική που "έστρωσε" ήδη από την εποχή της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική της κάθε αντιπολίτευσης είναι για το θεαθήναι, αυτό που μετράει είναι η πολιτική της κάθε εξουσίας. Και η πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, είναι αυτή που της έστρωσε το ΠαΣοΚ. Δείτε παραπάνω, για να μην τα ξαναγράφω. Και συγκρίνετε τι λέει τώρα το ΠαΣοΚ ως αντιπολίτευση και τι έπραξε ως εξουσία.


Prokopis Doukas: ...υπάρχει πια ένα "βραδύκαυστο", αλλά διογκούμενο ρευμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ακριβώς ο κόσμος είδε (με πολλή καθυστέρηση βεβαίως) ποια είναι η εναλλακτική

Oι προχθεσινοί αριθμοί σας διαψεύδουν. "Διογκούμενο ρεύμα" και "επάνοδος εμπιστοσύνης" όταν το ΠαΣοΚ σημειώνει απώλεια 849.000 ψηφοφόρων σε διάστημα δύο χρόνων;;; Kαι με τόσο κακή διακυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία;;;
Για να σας το δώσω και με ποσοστά που σας αρέσουν: το ΠαΣοΚ έχασε το 31% των ψηφοφόρων που το είχαν προτιμήσει στις εκλογές του 2007. Κατά την κρίση σας, πόσους δηλαδή έπρεπε να χάσει για να καταλάβετε ότι αυτό δεν είναι "διογκούμενο ρεύμα" αλλά ρεύμα που όσο πάει και ξεφουσκώνει;

Τέλος, εναλλακτική λύση σημαίνει και εναλλακτική πολιτική. Αλλά σε τι ακριβώς διαφέρει η πολιτική του ΠαΣοΚ από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας; Στην συνείδηση του πολίτη τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν καταγραφεί σαν κόμματα που το ένα συνεχίζει την πολιτική του άλλου, και το ένα καλύπτει τα σκάνδαλα του άλλου. Και σαν δύο κόμματα που ο ανιψιός διαδέχεται τον θείο και ο γιος τον πατέρα. Ο νεποτισμός στο μεγαλείο του. Τι σημασία έχει που η Νέα Δημοκρατία έκανε Χ σκάνδαλα και το Πασόκ Χ μείον κάτι;;;. Γιατί και τα σκάνδαλα του ΠαΣοΚ και πολλά είναι, και γνωστά και επιμελώς θαμμένα. Ή μήπως πρέπει να τα ξεχάσουμε κι αυτά μαζί με την υπογραφή του ΠαΣοΚ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας;

υ.γ.
Aφήνω ασχολίαστο το "ποιότητα σκέψης" γιατί το βρίσκω κάπως …ρατσιστικό. Ξέρουμε σπουδαίους ντόπιους, δεξιών πεποιθήσεων, με τέτοια "ποιότητα σκέψης" έργου και ζωής, επικίνδυνης για το σύστημα, που θα την ζήλευαν και οι σημαντικοί διανοητές.

Prokopis Doukas είπε...

@Κατερίνα σ-Μ.: Ακολουθείτε ένα σκεπτικό, που θεωρεί ίδιο το κόμμα της δεξιάς με το κόμμα που καταλαμβάνει τον "κεντροαριστερό" χώρο. Απλώς δεν με βρίσκετε σύμφωνο - και προσπαθείτε να με βάλετε σε μια άγονη αντιπαράθεση, ενώ εγώ έκανα μερικές παρατηρήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Και δεν θα απολογηθώ για όλα τα κακά του ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να έχω το δικαίωμα της γνώμης μου;

Απαντώ πολυ συνοπτικά:
1. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν νεοφλιλεύθερο, τότε η ΝΔ τι έιναι; Σούπερ-νεοφιλελεύθερη; Και ο Ρίγκαν και η Θάτσερ; Ούλτρα-σούπερ-νεοφιλελεύθεροι; Ή είναι "όλοι τα ίδια"; Διαβάστε το link που προτείνει ο Κωνσταντίνος Μούγας, λίγο πιο πάνω, είναι ενδιαφέρον.

2. Επιμένω οτι το ΛΑΟΣ κρύβει τις πραγματικές του απόψεις, με διάφανη "κουτοπονηριά", για να είναι αρεστό - και να κερδίσει ψήφους. Σε λιγότερο βαθμό παριστάνει και το "κεντρώο" κόμμα, η ΝΔ.

3. Όταν απορρίπτεις το Ελσίνκι ως αντιπολίτευση, είσαι ήδη σε λάθος δρόμο (κατά την άποψη μου), για το τι θα κάνεις ως κυβέρνηση.

4. Ψήφους έχασαν όλοι - πλην ΛΑΟΣ. Αυτό δεν σημαίνει οτι το ΠΑΣΟΚ δεν νίκησε τη ΝΔ σε αυτή την αναμέτρηση. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του Πάσχου Μανδραβέλη, στην Καθημερινή, εδώ

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Prokopis Doukas: Αυτό δεν σημαίνει οτι το ΠΑΣΟΚ δεν νίκησε τη ΝΔ σε αυτή την αναμέτρηση.

Aκόμα μια τέτοια νίκη και το ΠαΣοΚ θα μείνει με τους μισούς ψηφοφόρους. Για την περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει τι συνέβη την Κυριακή, τα δύο μεγάλα κόμματα γκρεμοτσακίστηκαν και απλώς το ΠαΣοΚ προσγειώθηκε πάνω στην Νέα Δημοκρατία και γλίτωσε την διάλυση. Αν αυτή είναι η ιδέα που έχετε για την νίκη, αναρωτιέμαι ποιαν έχετε για την ήττα.

Υποθέτω, κύριε Δούκα, ότι αναγνωρίζετε και σ’ εμένα το δικαίωμα να εκφράσω τη γνώμη μου. Έχετε ανοιχτά σχόλια – έστω και ελεγχόμενα - και αυτό προϋποθέτει ότι οι αναγνώστες σας είναι ελεύθεροι να γράψουν την άποψή τους. Aν η άποψή τους είναι διαφορετική από τη δική σας, αυτό δεν σημαίνει ότι σας βάζουν σε άγονη αντιπαράθεση, αλλά γιατί έτσι συμβαίνει με τον διάλογο. Όπως και να 'χει όμως, δεν θέλω να σας δυσκολέψω κι άλλο, γι αυτό θα απαντήσω στο τελευταίο σας σχόλιο και δεν θα επανέλθω σ’ αυτό το ποστ.

"Καταλαμβάνω έναν χώρο" δεν σημαίνει πως υλοποιώ και τις υποσχέσεις μου προς αυτόν. Το ΠαΣοΚ λοιπόν εκμεταλλευόμενο τα αντιδεξιά μας σύνδρομα λεηλατεί τις ψήφους μας και εφαρμόζει φιλελεύθερη πολιτική. Σας ανέφερα μία σειρά ενεργειών που αναγνωρίσατε ως "κακά του ΠαΣοΚ" για τα οποία δεν θέλετε να απολογηθείτε. Αλλά εγώ δεν σας ζήτησα να απολογηθείτε, τα σημείωσα για να καταλάβετε ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις ετικέτες των κομμάτων αλλά στην πολιτική που ασκούν. Ως απογοητευμένη και "πονεμένη" για την κατάντια του ΠαΣοΚ, εκφράζομαι. Δυστυχώς, καμμία διαφορά δεν έχει πια η πολιτική του από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως μόνον στα εθνικά θέματα, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίζεται ενδοτικός, κι αυτό κόντρα στην φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, έτσι όπως την είχε τιμήσει ο πατέρας του που είχε ιδρύσει ένα πατριωτικό κίνημα. Θα ξέρετε φαντάζομαι τις θέσεις του για την "τουρκική μειονότητα" και θα είδατε σε πόσο δύσκολη θέση περιήλθε με τις επίμονες σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου στο debate. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απάντησε και μας απήγγειλε για μια ακόμα φορά το ίδιο ποίημα περί "αυτοπροσδιορισμού". Λες και ο καθένας μας χρειάζεται να πάρει την άδεια του Γιώργου Παπανδρέου για να αυτοπροσδιοριστεί όπως του αρέσει! Αυτό τον ρώτησε ο Ευαγγελάτος; Υποθέτω ότι αντιλαμβάνεσθε το λόγο που δεν έχει απαντήσει ΠΟΤΕ ευθέως σ’ αυτή την ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ ερώτηση. Αυτό, λοιπόν, είναι κρυφή ατζέντα, κύριε Δούκα, και όχι οι απόψεις του ΛαΟΣ. Εγώ, πάντως, που θυμάμαι την πολιτική δράση του Γιώργου Καρατζαφέρη και έχω δυσάρεστες αναμνήσεις, δεν μπορώ να πω ότι τις κρύβει... Κάθε άλλο. Κι όσο κι αν δεν διάκειμαι φιλικώς προς ίδιο ή προς τον χώρο του, αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά του από τον Γιώργο Παπανδρέου, που οφείλω να του την αναγνωρίσω.

Με την σύγκριση που επιχειρείτε αντιπαραβάλλοντας την πολιτική του ΠαΣοΚ με την πολιτική του Ρήγκαν και της Θάτσερ, το έχετε ήδη κατατάξει στον "φυσικό" του χώρο. Αναρωτιέστε γιατί δεν σας πέρασε η ιδέα να το συγκρίνετε με ομοιοειδείς πολιτικές τάσεις; Σοσιαλιστικές εν προκειμένω. Είδατε που άθελά σας και πάλι η σκέψη σας, σας οδήγησε να το συγκρίνετε με σκληρούς νεοφιλελεύθερους για να ικανοποιηθείτε με την ιδέα ότι είναι καλύτερο; Αν κάποιος θέλει να ψηφίσει φιλελεύθερο κόμμα, γιατί να επιλέξει ένα γιαλαντζί, με σοσιαλιστική μάσκα, και όχι ένα γνήσιο: Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Νέα Δημοκρατία... Aυτά τα κόμματα είναι φιλελεύθερα και έχουν φανερή ατζέντα. Δεν παραμυθιάζουν τον ψηφοφόρο με σοσιαλιστικά κλισέ και ξύλινα συνθήματα.

Σας ευχαριστώ και για την παραπομπή σας στο άρθρο του κυρίου Μανδραβέλη, αλλά βρίσκω λίαν απολίτικες τις απόψεις του για τα γούστα μου και δεν χάνω το χρόνο μου να τις διαβάζω. Άλλωστε δεν με ενδιαφέρουν οι μονόλογοι. Γι αυτό και προτιμώ άλλους "αναλυτές", όπως αυτόν ΕΔΩ τον blogger .

υ.γ: Επί τόσα σχόλια γράφετε και ξαναγράφετε για "μυστικές απόψεις" και ακόμα δεν μας έχετε γράψει ποιες είναι αυτές. Θέλετε να μας τις πείτε ή πρέπει να αρκεστούμε σε αφορισμούς και αόριστες καταγγελίες;

Prokopis Doukas είπε...

@Κατερίνα σ-Μ.: Φυσικά και σας αναγνωρίζω το δικαίωμα της άποψης!

Ο διάλογος όμως (κατά την άποψη μου) δεν υπάρχει στην ουσία, όταν δεν βρίσκουμε κανένα κοινό σημαίο εκκίνησης.

Διαφωνώ και με την εκτίμηση σας του εκλογικού αποτελέσματος. Και με την άποψη σας οτι το ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερο (και επιμένετε να μην καταλαβαίνετε οτι αν χαρακτηρίσετε το ΠΑΣΟΚ έτσι, χανετε πλέον την αίσθηση των λέξεων και της σύγκρισης). Και με την άποψη σας για τη εξωτερική πολιτική του Αντρέα Παπανδρέου - και με αυτή για το Γιώργο Παπανδρέου και αυτό που αποκομίσατε από την ερώτηση/απάντηση στον Ευαγγελάτο.

Το ΛΑΟΣ εμφανίζει "δήθεν μετριοπαθείς" απόψεις για το μεταναστευτικό (και άλλα ζητήματα) - ενώ διαφαίνεται καθαρά από την κουτοπόνηρη επιχειρηματολογία του ("να ανοίξει τζαμί αν ανοίξει και η Αγιά Σοφιά") οτι θα επιδιώξει και θα επιβάλει (αν έχει την ισχύ) καταστροφικές απόψεις, τόσο για τα λεγόμενα "εθνικά", όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

anepidoti είπε...

θα μου επιτρέψετε να επανέλθω και να επισημάνω, με αφορμή τις ξεκάθαρες απόψεις της Κατερίνας, πως οι περισσότεροι από εμάς σ' αυτό το μπλογκ, έχουμε σοβαρό πρόβλημα αποσαφήνισης θέσεων των δημοκρατικών και όχι των φιλελεύθερων κομμάτων.Όσο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ από άλλη σκοπιά βέβαια, δεν ξεκαθαρίζουν θέσεις και απόψεις, τόσο θα λέμε αοριστίες με δημοκρατικές κορώνες.Όσο η ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται με τον τρόπο που εσείς προσδιορίζετε, τόσο ο σκληρός κομματικός μηχανισμός με τις εκατοντάδες αμαρτίες, πνευματικές και ΥΛΙΚΕΣ, θα περιμένει αδηφάγα στην γωνία με μόνη έννοια την εξουσία.Ας ξεκαθαριστεί επιτέλους το σκηνικό τους, αυτό κρατάει και διοχετεύει τον κόσμο σε αντιδραστικές πολιτικές, ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους!το γεγονός και μόνο της "αύξησης" του...ποσοστού, δεν λέει τίποτε και είναι και εύκολα αναστρέψιμο και οδηγεί σε συνείδηση λανθάνουσα.
Καιρός ν' ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά...αν και δεν το πιστεύω, αν κρίνω απ' τις απόψεις που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες, δυστυχώς για όλους μας, μιλάμε για αλλαγή εξουσίας, αντί του αντώναρου, θα μιλάμε για τον πετσάλνικο, δυστυχώς...

Prokopis Doukas είπε...

@anepidoti: Εγώ πάλι αυτές τις "ξεκάθαρες" απόψεις, τις βρίσκω εντελώς λανθασμένες... :-)
(Οι περισσότεροι; Σε πιο μπλογκ;)

Σωστό είναι αυτό που λέτε για τη δυσκολία σύνθεσης απόψεων στα κόμματα εξουσίας - που οδηγεί και στην αοριστία. Όπωςκαι αυτό που λέτε για τον αδηφάγο κομματικό μηχανισμό. Έχει τεράστια διαφορά ομως το τι (αναγκάζεται ίσως να πει) ο Αντώναρος από τον Πετσάλνικο...

Prokopis Doukas είπε...

Και για όποιον έχει ακόμα αμφιβολίες για το πόσο ο ΛΑΟΣ είναι στην πραγματικότητα ένα χουντοφασιστικό κόμμα (όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει ο Καρατζαφέρης), ας ρίξει μια ματιά στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη στα "Νέα".

ShareThis