8.12.09

Η άλλη όψη...

Τέτοιες φωτογραφίες είναι ντροπή για οποιαδήποτε δημοκρατία. Ο αστυνομικός αποτρέπει, δρα, συλλαμβάνει - αλλά δεν κλωτσάει τον πεσμένο διαδηλωτή, σε μπουλούκι μάλιστα.


Διαβάζω οτι ο μοτοσυκλετιστής της ομάδας Δ, που εφόρμησε στην 55χρονη διαδηλώτρια και την τραυμάτισε σοβαρά, έχει εντοπιστεί και σχηματίζεται δικογραφία εναντίον του. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα παραβιάσεις της νομιμότητας, που καταγράφονται εδώ - αν και δεν συμφωνώ καθόλου με τους χαρακτηρισμούς περί ναζιστικής/γκεμπελικής προπαγάνδας κλπ.

Υπάρχουν επίσης και οι πολύ σωστές επισημάνσεις του Πάσχου Μανδραβέλη, οτι ως κοινωνία, θέλουμε να μην προσωποποιούνται ποτέ τα αδικήματα - κάτι που εκμεταλλεύονται δεόντως, όσοι καταφεύγουν/δικαιολογούν τη βία.

Το χειρότερο που συμβαίνει, οτι οι κάμερες θα ζούν και θα βασιλεύουν, μετά από όλα αυτά - ήδη το υλικό από τις κάμερες για την κυκλοφορία είναι υπό επεξεργασία...

Παραμένουν λοιπόν, κάποια αμείλικτα ερωτήματα για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:


- Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη κατάργηση του νόμου περί κουκούλας, παρά τις εξαγγελίες;

- Τι θα κάνει με τους άλλους αστυνομικούς που εγκλημάτισαν, επιτιθέμενοι στους διαδηλωτές με μηχανή, είτε τραβώντας όπλο, το τελευταίο τριήμερο ;

- Τι θα κάνει με τους αστυνομικούς που ακόμα δεν φορούν διακριτικά, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις του; Και το θα κάνει με αυτούς που τον γράφουν στα “παλαιότερα των υποδημάτων του”, για να το πω κομψά;

- Τι θα κάνει με τα στοιχεία για τη συνεύρεση ακροδεξιών με τα ΜΑΤ; Θα τιμωρήσει αυστηρά τους επικεφαλής;


Το γενικό ερώτημα που τέθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, παραμένει. Πού πας με τέτοια αστυνομία;



Y.Γ. Βρήκα και αυτή τη φωτογραφία. Εκλαμβάνω το πανώ ως αυτοσαρκαστικό...


Και επιμένω: Ποτέ η λύση δεν θα έρθει από τα άκρα, από τη βία, από την αντεκδίκηση - από τη βεντέτα και το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού"...






"Επί του πιεστηρίου": Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης εξήγγειλε απαγόρευση χημικών και διακριτικά για όλους τους αστυνομικούς, από 2 Ιανουαρίου.

Οι φωτό είναι από το http://4.bp.blogspot.com, via lianokladi01.blogspot.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το δεύτερο (επίσης σημαντικό για το trip-hop όσο και αυτό των Portishead) άλμπουμ των Massive Attack.

buzz it!

14 σχόλια:

S G είπε...

η μερα που θα δω αστυνομικο να τιμωρειται επειδη χτυπησε ακινητοποιημενο ατομο θα ειναι μια πραγματικα χαρμοσυνη μερα.

Και ρε γμτ, παραξενευομαι που δεν το καταλαβαινουν και οι ιδιοι, οτι οταν χτυπανε ατομα πεσμενα στο πατωμα εξοργιζουν τον κοσμο και ξεπεφτουν οι ιδιοι ηθικα.

Δεν υπαρχει κανεις να εχει καποια ανωτεροτητα και να επιβαλλει το αυτονοητο? Ακομα και στον πολεμο τους αιχμαλωτους δεν τους κοπανας!

Αλλα φοβαμαι οτι στην εξαιρετικα βιαιη κοινωνια μας το σφυροκοπημα των συλληφθεντων θεωρειται μερος της ποινης τους, πριν καν δικαστουν.

Freedom είπε...

Καλησπέρα Προκόπη

Μα μόνο αυτοσαρκαστικά μπορεί να ισχύει η δήλωση του πανώ.
Αν ανθός είναι τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου που διαβάζουν, κοπιάζουν και ονειρεύονται, το δέχομαι. Μόνο που αυτά τα παιδιά έχουν καθαρή φυσιογνωμία, καθαρό βλέμμα και καθαρή φωνή. Και δεν κρύβονται.
Αλλά αν κάνουν αυτή τη δήλωση τα μεθυσμένα τυπάκια που προχτές βρίζανε τους μπάτσους στα Εξάρχεια και δε σεβόντουσαν την ξένη ιδιοκτησία, μιλάμε πλέον περί δάκου και μουχρίτσας!

Εξαιρετικός (και χθες)
και ενδυματολογικά, άριστα 10!
Πόσα φωτάκια ανάψατε τελικά;

Prokopis Doukas είπε...

@S G: Όταν έχεις εθιστεί στο να συγκρούεσαι χωρίς κανόνες, χωρίς εκπαίδευση, με αντιεπαγγελματικές παλινωδίες και φασίζουσε πρακτικές επόι χρόνια - τότε στο "πεδίο της μάχης" συμπεριφέρεσαι "ότι νάναι". Και βεβαίως βγάζεις τα συμπλέγματα και τις βλακώδεις "τυφλές" εμμονές σου - οτι με τη βία "θα απαντήσεις"...

@Freedom: Υπάρχουν και παιδιά που αγωνίζονται - και είναι ο ανθός. Αγωνίζονται πεισματικά και ειρηνικά όμως, γιατί αυτή είναι η δύναμη. Αυτοί που τα σπάνε είναι απλώς η δύναμη της οπισθοχώρησης...

Υ.Γ. Σήμερα μαθαίνω οτι έφτασε το 1,4 εκατομύρια. Ευχαριστώ... :-)

Freedom είπε...

Μα για αυτά τα παιδιά μιλάω. Που βγήκαν στους δρόμους όταν σκοτώθηκε άδικα ένας συνομήλικός τους, που βγαίνουν στους δρόμους κάθε φορά που συμβαίνει κάτι βαρύ και διαδηλώνουν ειρηνικά και ήρεμα -συχνά και πρωτότυπα, όπως πέρσι- χωρίς έκτροπα. Αυτά ΕΙΝΑΙ ο ανθός.
Πριν λίγο έμαθα για τους νέους τρόπους απώθησης των διαδηλωτών που μελετά το Υπουργείο...αν υλοποιήσει το σχέδιο με τις μάνικες, από Μάιο και μετά η Αθήνα θα έχει 2-3 διαδηλώσεις σε καθημερινή βάση...
Ο Μισέλ συγγνώμη ζήτησε... με τον μπάτσο που έκανε την ασχήμια με τη μηχανή θα γίνει τίποτα;

Prokopis Doukas είπε...

@Freedom: Για τον έναν, που χτύπησε την 55χρονη, έχει - όπως λέω - σχημαστιστεί δικογραφία. Για τους άλλους δεν ξέρω.

Υ.Γ. Διόρθωση: ΄Πιάσαμε το 1,06 χθες. Το 1,4 είναι εκτίμηση οτι θα συγκεντρωθεί ως τις γιορτές.

ippoliti_ippoliti είπε...

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ενημέρωση που δίνετε και το θαυμασμό μου για τη βαθιά, κατά τη γνώμη μου, δημοκρατική σας οπτική.
Καλό σας βράδυ

Unknown είπε...

Καλημέρα Προκόπη, μετά από πολύ καιρό...
Εκτός από κάποιους λίγους που προβληματιζόμαστε για το που βαδίζουμε με τέτοια αστυνομία, χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε "αντιεξουσιαστές", οι περισσότεροι, εξ όσων γνωρίζω, είναι "πανευτυχείς" με τις έως τώρα ενέργειες του Υπουργού Προ.Πο.
Μου έκανε εντύπωση που σχεδόν κανένα μέσο δεν αναφέρεται στην επετειακή μορφή των συγκεντρώσεων,γενομένων καλώς ή κακώς, παρά μόνο μνημονεύονται υπό το πρίσμα της ύπαρξης ή μη βίας... Και το γράφω χωρίς να παραγνωρίζω τα περσινά εκρηκτικά γεγονότα.

Prokopis Doukas είπε...

@ippoliti_ippoliti: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητή... :-)

@alice: Όταν το δίπολο της αφέλειας είναι "τα σπάω - μαζέψτε τους αλήτες", τότε κάποιοι είναι πολύ ευχαριστημένοι. Η βία (και ειδικά στην τηλεοπτική εικόνα) έχει την ιδιότητα να επισκιάζει τα πάντα...

Unknown είπε...

Συμφωνώ, τέτοιες διπολικές απλουστεύσεις είναι αναπόφευκτες...Και βεβαίως επανερχόμαστε στο γνωστό θέμα της "ενημέρωσης", σαν και αυτή που παρέχεται εδώ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8784820

Παρέστην στην πορεία, η συμπεριφορά της αστυνομίας ήταν πολύ προκλητική και βάναυση. Πολύ συχνά ξεκινούσε επεισόδια και στη συνέχεια "χτυπούσε στο ψαχνό"!

Αλίκη

talos είπε...

Καλημέρα:
Αυτή η φωτογραφία με τον Ανθό είναι 20 χρόνων (από το 1990, μετά την αθώωση του Μελίστα). Ήδη δηλαδή οι εικονιζόμενοι - όσοι από αυτούς είναι εν ζωή - είναι ο ανθός των Ελλήνων μεσηλίκων :-) Στην πορεία εκείνη δεν άνοιξε μύτη αν θυμάμαι καλά.

Το σύνθημα έχω την αίσθηση πως ήταν σε απάντηση δηλώσεων κάποιου υπουργού.

Prokopis Doukas είπε...

@ alice: Tο ακούω από πολλούς και φυσικά δεν χαίρομαι. Μπορείτε να μου διευκρινίσετε - προκλητικοί προς όσους ήταν "εξοπλισμένοι" για καυγά ή γενικώς και προς ειρηνικούς διαδηλωτές;

Ακούστε, εμείς στη δουλειά συνήθως ξέρουμε ποιός γράφει τι και την αξιοπιστία της κάθε υπογραφής. Αυτό βεβαίως, δυστυχώς, δεν το ξέρει ο αναγνώστης - και γι αυτό λέω, οτι (όπως και στο ιντερνετ), ο αναγνώστης πρέπει να εκπαιδευτεί τι να διαβάζει, τι να ακούει και τι να πιστεύει...

@talos: Α, ευχαριστώ αγαπητέ Τάλω - κι ήταν κάπως η φωτογραφία, "πολυκαιρισμένη"... Μήπως ήταν κανένας Γιαννόπουλος τότε - ή ήταν συγκυβέρνηση; Έλειπα και στας Αμερικάς τότε, έχω χάσει τεύχη...
Πάντως έχει χιούμορ, όπως και να το κάνεις... :-)

the elf at bay είπε...

Μπάτσοι και Ακροδεξιά είναι μια τόσο τρυφερή συνεύρεση κάθε φορά....

Prokopis Doukas είπε...

@the elf at bay: E, όχι και "τρυφερή"... Ο ορισμός του γκραν γκινιόλ είναι...

the elf at bay είπε...

Ειρωνικά το λέω. Κατά βάθος είναι τρελά ερωτευμένες και οι δυο πλευρές!

ShareThis