16.12.09

Η αδρανοποίηση του νοήματος

“Η στοχοποίηση των δικηγόρων ως κλάδου, στο ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι αντι-αναπτυξιακή” δήλωσε ένας εκπρόσωπος τους στο φιλόξενο τηλεοπτικό μικρόφωνο. Μάλιστα... Να δεχθώ οτι είναι άδικη, γιατί θα οδηγήσει σε ένα “κυνήγι μαγισών”, εκεί που δεν υπάρχουν εισοδήματα. Οτι είναι παραπλανητική ή προκλητική, γιατί η πλειονότητα των δικηγόρων δεν είναι “μεγαλοδικηγόροι”. Αλλά “αντι-αναπτυξιακή”; Τι είναι αυτό - απειλή οτι η παραγωγή της χώρας δεν θα πάει μπροστά, αν “καταδιωχθούν φορολογικά” οι δικηγόροι;


Σε αυτή τη χώρα, κάθε προσπάθεια να συγκλίνεις σε μια ρεαλιστική διαπίστωση, κάθε προσπάθεια να ανιχνεύσεις τι πραγματικά ισχύει, προσκρούει στη διατύπωση αντικρουόμενων (ιδεολογικών ή μη) συμφερόντων. Τι πιο φυσικό στη δημοκρατία, θα σκεφθείτε. Βουτηγμένοι όμως στη σούπα της αναξιοπιστίας, της στρέβλωσης και της “λερωμένης φωλιάς”, κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε έναν δημόσιο διάλογο που θα αποφασίσει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό και που δεν θα βαφτίζει το συμφέρον και την προσωπική θεώρηση, “πρέπει”:

“Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι από τους πιο ρηξικέλευθους πολιτικούς, που είχε ποτέ η Ελλάδα - αν έχουμε μια ελπίδα να κάνει κάποιος τομές, την έχουμε τώρα. Δεν πειράζει που αργεί η κυβέρνηση να τοποθετήσει γραμματείς και υπεύθυνους στον κρατικό μηχανισμό, προέχει η διαδικασία της αξιοκρατίας. Ποιά αξιοκρατία, πάλι Πασόκοι δεν μπήκανε; Ποιά αξιοκρατία, γιατί μπαίνουν αυτοί με τα βιογραφικά - εμείς δεν παλέψαμε για το κόμμα; Πώς τόλμησε ο Παπακωνσταντίνου και διάλεξε τον Κουτούπη; Δεν κατάλαβε με ποιόν έχει να κάνει; Πώς τα μάζεψε έτσι για το πάγωμα των μισθών πάνω από δύο χιλιάρικα - δεν είχε σχέδιο;

Οι κερδοσκόποι πιέζουν την κυβέρνηση. Μόνη της έβγαλε τα ματάκια της, με τόσες συνεντεύξεις οτι χρεωκοπούμε. Το φουσκώνουν, για να μας το σερβίρουν καλύτερα μετά, οτι το τιθάσευσαν. Οι αγορές δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και δεν καθοδηγούνται. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι νταβατζήδες, που εκβιάζουν και περιμένουν να μας κατασπαράξουν. Οι Γερμανοί χτυπούν εμάς, με το φόβο να μην γίνουν τα ίδια, με τη Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Και η Βρετανία έχει 12% έλλειμμα. Η ΝΔ είναι πολύ σοβαρό κόμμα - δεν ευθύνεται καθόλου για τη δημοσιονομική κρίση. Είμαστε οι επαρχιώτες της Ευρώπης - το λέει το ΛΑΟΣ. Να πληρώσουν την κρίση οι μεγαλοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες - και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι συμβασιούχοι. Αενάως.

Πάλι θα την πληρώσουν όσοι δηλώνουν ότι έχουν. Δεν μπορείς να πιάσεις τη φοροδιαφυγή, έτσι όπως είναι η παγκοσμιοποίηση - τα βάζουν όλα σε οφ-σορ. Η μηχανογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Άμα ήθελαν, θα τους έπιαναν - αλλά όταν δήθεν δεν δουλεύει το σύστημα, βολεύεται η διαφθορά. Θα βάλει ράμπο του Χρυσοχοίδη, να τους πιάσει.

Η τακτική των προληπτικών συλλήψεων είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Όταν καταστέλλει, λέμε όχι στην καταστολή - όταν κάνει πρόληψη, δεν μας αρέσει. Μας αντέγραψαν και οι Δανοί στην Κοπεγχάγη. Οι φασίστες δεν θέλουν να φορούν διακριτικά. Θα τους χτυπήσουν, αν τους ξέρουν. Τα κατάφερε να μη γίνει μπουρλότο η Αθήνα. Στην Ελλάδα, μόλις κάποιος συλληφθεί, αυτομάτως γίνεται καλό παιδί και ακίνδυνος. Με ποιό δικαίωμα ξαπλώνουν στο δρόμο τους συλληφθέντες; Τι ήταν τελικά ο Δεκέμβρης; Μαζικά η αριστερή διανόηση φαντασιώνεται την επανάσταση που δεν θα έρθει ποτέ. Τι σχέση έχει η αφύπνιση των πολιτών με τα πιτσιρίκια που τα σπάνε τυφλά; Περισσότερες κάμερες.

Ο Έλληνας επαναστατεί, αλλά δεν θέλει επανάσταση - να αισθανθεί οτι η χώρα του πλησιάζει λίγο τη λειτουργία των πιο προηγμένων χωρών θέλει. Φτάνει να μην υποχρεωθεί και αυτός να δουλεύει ή να πληρώνει φόρους, όπως πρέπει. Δουλεύουμε περισσότερο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Με μεγάλα, τεράστια διαλείμματα. Οι υγιείς δυνάμεις θέλουν θεσμούς, όχι εσμούς. Μόνο αυτός που πληρώνει τους φόρους του, μπορεί να απαιτεί από το κράτος. Σιγά, μην πληρώσω εγώ αυτό το κράτος που με κλέβει. Μη σώσουν, οι πολιτικοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι. Ποιόν ψήφισες στην εκλογική σου περιφέρεια;

Και τι είπαμε οτι συζητούν εκεί πέρα, στην Κοπεγχάγη; Στις δημοσκοπήσεις είμαστε οι πιο οικολόγοι - δεν το συζητώ. Πού πέταγες τα σκουπίδια σου, τις ημέρες της απεργίας; Και τι είπες - να μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους; Αενάως, γιατί οι μόνιμοι είναι σε άλλες υπηρεσίες. Η μονιμότητα θα καταργηθεί - το ίδιο και το άσυλο. Είναι σχέδιο των Αμερικανών - μαζί με τη λαθρομετανάστευση. Σίγουρα.”


Διαλέξτε τις φράσεις που σας ταιριάζουν καλύτερα... Καλές γιορτές!





To κείμενο αυτό γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 16.12.09

H φωτό είναι από το http://zckimg.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

Το post συνοδεύεται από την τελευταία δουλειά του Αυστριακού dj Parov Stelar.

buzz it!

16 σχόλια:

Theodota Nantsou είπε...

Καλά, από τα καλύτερά σου κείμενα!!! Και η φωτο καταπληκτική!!! Σε μια Ελλάδα που ισχύρίζεται από καφενείο σε καφενείο ότι το μαύρο χρήμα στηρίζει την ελληνική οικογένεια και οικονομία και είναι μοχλός ανάπτυξης, τότε όντως το κυνήγι του μεγαλοδικηγόρου και μεγαλογιατρού που φοροδιαφεύγει είναι "αντι-αναπτυξιακό". Γιατί, πώς θα κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα τους;;;

Θανασης Ξ. είπε...

κ. Δούκα καλημέρα.

Είναι μεγάλο το ζήτημα που ανοίγετε. Και δεν χρειάζεται κανείς να διαβάζει όλες τις ειδήσεις, ή να βλέπει όλα τα κανάλια, να επισκέπτεται όλα τα sites κλπ. Αρκεί να ανοίξει το κανάλι της βουλής. Εκεί μπορεί να παρακολουθήσει τον ορισμό του 'πώς να κάνω το άσπρο - μαύρο και τούμπαλιν'.
Εν τω μεταξύ, με εκνευρίζει τελευταία, η 'μόδα' στα διάφορα τηλεοπτικά 'πανελς', εκτός από βουλευτές κλπ, να καλούν και κάποιους δημοσιογράφους. Κι εκεί που περιμένεις να ακούσεις επιτέλους και κάποιον αντικειμενικό λόγο, κάποια ανεξάρτητη φωνή, αντιλαμβάνεσαι πως αυτοί οι κύριοι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, πως είναι κι αυτοί οργανωμένοι, κατηγοριοποιημένοι σε κόμματα..
Αναρωτιέμαι αν φταίει η κάμερα. Ας πούμε εάν βγάζαμε τις κάμερες απ' το κοινοβούλιο θα συνέχιζαν να κουβεντιάζουν με τον ίδιο τρόπο ?????..

Prokopis Doukas είπε...

@ Theodota Nantsou: Ναι, ε; Σε στιγμές δημιουργικής απόγνωσης βγήκε... :-)
Ελπίζω να παρατηρήσατε τα δύο τελευταία link...

Theodota είπε...

Φυσικά και τα παρατηρήσαμε αγαπητέ. Ειδικά το πρώτο (του Ανδριανό) το μοιράσαμε κιόλας σε φίλους. Να γελάσει το πικραμένο μας χειλάκι με αυτές τις μπούρδες!

Να'σαι καλά!

Prokopis Doukas είπε...

@Θανασης Ξ.: Καλημέρα! Η αλήθεια είναι οτι η κάμερα διαστρέφει και παραμορφώνει. Στην επικοινωνία είναι μάλιστα γνωστά τα "μιντιατικά" γεγονότα - αυτά που γίνονται ΓΙΑ να τα δείξει η κάμερα, επειδή υπάρχει η κάμερα...

Ωστόσο, φοβάμαι οτι και χωρίς κάμερα, το επίπεδο θα ήταν χαμηλό...

@ Theodota: Το είχε παραθέσει σχολιαστής στο blog του Μητσού... :-)

yb είπε...

ωραία ιδέα! εγώ την ακολούθησα, το τύπωσα και έσβησα τις φράσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και βγήκε το "δικό" μου κείμενο, θα το δώσω και σε φίλους μου να κάνουν το ίδιο για να ...γνωριστούμε καλύτερα :-)

Prokopis Doukas είπε...

@ yb: "Custom-made" κείμενα για όλους, έχω λέγετε... :-)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία γραφή. Προς στιγμήν το'χασα και ανησύχησα, νόμιζα ότι κάτι έπαθα και δεν παρακολουθούσα λόγω έλλειψης διαύγειας - δικής μου. Κατόπιν αντελήφθην ότι πρόκειται περί της πραγματικότητας στην Ελλάδα και κάπως πήραν τα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις. Είναι συλλογικό το θέμα λοιπόν... Δεν ξέρω αν αυτό με απελπίζει ή μου δίνει κάποιες ελπίδες ή αμφότερα ταυτοχρόνως...
Καλή σας μέρα.
Maria Shanti

Prokopis Doukas είπε...

@Maria Shanti: Είναι η μέρα του σουρρεαλισμού, σήμερα! Ομ.. :-)

isaak είπε...

εγώ διαλέγω το "Σιγά, μην πληρώσω εγώ αυτό το κράτος που με κλέβει. Μη σώσουν, οι πολιτικοί είναι οι πιο διεφθαρμένοι." με διαφορά! Είναι το αγαπημένο μου απο τότε που ξεκίνησα να κάνω φορολογική δήλωση!

Τσαλαπετεινός είπε...

Σαν να κατέγραψες, κρυφακούγοντας σκόρπιες κουβέντες στο δρόμο, στο μετρό, σε μπαρ. Λείπει η δική μου φράση: «Οι δικές μας ευθύνες, του καθενός ξεχωριστά»

Εκπληκτική μουσική!

Prokopis Doukas είπε...

@isaak: Υιοιθετείτε όμως (ή κάνετε) το χειρότερο. Αυτό που σας εξασφαλίζει το κράτος που σιχαίνεστε, τις υπηρεσίες που δεν έχετε, τα λαμόγια που έχετε - και τον Δεκέμβρη, μετά από όλα αυτά...

@Τσαλαπετεινός: Ευχαριστώ! Μα, αυτό έκανα. Κατέγραψα τις σκόρπιες κουβέντες στο κεφάλι μου - σε ένα είδος "αυτόματης γραφής". Η τελευταία φράση είναι και η πιο πρόσφατη που άκουσα...

isaal είπε...

@prokopis: μα βεβαίως! το κρατος που σιχαινομαι κατα κάποιο διεστραμμένο τρόπο με κάνει να νιώθω καλυτερος άνθρωπος... οι υπηρεσίες που δεν έχω με κάνουν να νιώθω εξυπνότερος... ενώ τα λαμόγια με κάνουν να νιώθω και πιο ηθικός! πως μπορώ να τα ανταλλάξω αυτά? :) ποια ιδέα ή αξία θα με κάνει να τα απαρνηθώ? ποιος θα με πείσει για αυτές τις ιδέες και με ποιον τρόπο?
ε?

Prokopis Doukas είπε...

@isaal: ...!

Ανώνυμος είπε...

Ταραχή εν πιεστηρίω. Αυτά και άλλα πολλά αντώνυμα ακούμε και λέμε, σε μια από τις πιο σαθρές και ανυπόληπτες δεκαετίες αυτού του "ελεύθερου κράτους".

Καταπληκτικές οι μουσικές σας. Αρέσουν και στην κόρη μου :)

Prokopis Doukas είπε...

@Δώρα Τσίρκα: Αντώνυμα... :-)

Να μου φιλήσετε την κορη σας. Είναι φρέσκο μωρό, αν δεν κάνω λάθος, ε; Είναι πολύ σημαντικό να ακούει ένα μωρό καλές μουσικές - και στην κοιλιά και μετά.. :-)

ShareThis