4.7.12

Παίζοντας κατενάτσιο με τρύπια άμυνα...

“Αν δεν αλλάξει το πολίτευμα, κανείς τους δεν θα μπει στη φυλακή” (ενώ αν αλλάξει, θα μπουν και μερικές χιλιάδες ακόμα, που δεν πρέπει). “Να απολογηθεί η κυβέρνηση για τις αυτοκτονίες” (αδιευκρίνιστα πόσες, λόγω κρίσης). “Να μη δεχθεί η κυβέρνηση καν την τρόικα, αν δεν συμφωνήσουν να ισχύσουν και για μας τα ίδια” (να τους στείλουμε πίσω λοιπόν - και μετά από λίγες εβδομάδες, να τους παρακαλάμε να μας στείλουν την επόμενη δόση). Να πλειοδοτούμε σε καφενειακές αντιλήψεις και να κάνουμε τα πάντα, εκτός από αυτό που έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε...

Το δυσκολότερο σημείο, στην πορεία μιας χώρας, που θα πρέπει τουλάχιστον για μια δεκαετία να παλέψει για την έξοδο από την κρίση και την ανατροπή των περισσότερων παθογενειών της, είναι πάντα αυτό: Πώς ο δημόσιος διάλογος δεν θα περιστρέφεται γύρω από ουτοπικές, κουτοπόνηρες και λαϊκίστικες θέσεις. Πώς μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, των μέσων και του πολιτικού κόσμου θα αποφεύγει μονίμως να πράξει (έστω και λανθασμένα), προς μια δημιουργική κατεύθυνση αποτελμάτωσης, αλλά θα επιδιώκει να αντιμετωπίσει την κρίση, με παλιά και ξεπερασμένα (εως καταστροφικά) εργαλεία.

Πρωτοσέλιδα εξακολουθούν να προσπαθούν να ελκύσουν αναγνώστες με ανακοινώσεις για προσλήψεις, καπηλευόμενα τον πόνο των ανέργων. Ρεπορτάζ εξακολουθούν να υποδεικνύουν τρόπους για να αναγνωριστούν “πλασματικά” χρόνια, να εξασφαλιστεί ακόμα νωρίτερα η σύνταξη, “να αποκατασταθούν αδικίες” ως προς τις πρόωρες συντάξεις για μητέρες με ανήλικα. Αντί να συζητήσουμε πώς επιτέλους θα φτιαχτούν δομές (ώστε να προστατεύεται η εργαζόμενη από αυθαιρεσίες και ελλείψεις) και να εξασφαλίζεται, όπως σε όλη την Ευρώπη, η επαγγελματική πορεία μιας μητέρας ως τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικία, εξακολουθούμε να αναζητούμε το αντίδοτο στη συνταξιοδότηση, λίγο πριν ή μετά τα πενήντα.

Αντί να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την κρίση, ώστε η οικονομία να αναγεννηθεί (έστω και με αργά βήματα), επιτέλους σε μια υγιή και όχι παρασιτική βάση, εξακολουθούμε και ανακαλύπτουμε καθημερινά και μια νέα κομπίνα, με επίκεντρο ένα κράτος-ευκαιρία για τον πλουτισμό υπαλλήλων και μη. Αντί να κάνουμε το παν, σε αναπτυξιακό, φορολογικό και εν γένει σταθεροποιητικό επίπεδο για να λειτουργήσει η επιχειρηματικότητα (γιατί πώς αλλιώς θα έρθουν οι δουλειές για τους ανέργους), κοιτάμε να διασφαλίσουμε ένα πελατειακό και κρατικίστικο μοντέλο, που βασίστηκε στην κατανάλωση, με το πρόσχημα να μην ρίξουμε και άλλους ανθρώπους στην ανεργία - όντας έτοιμοι να βγούμε στους δρόμους "ενάντια στο ξεπούλημα". Όσο όμως προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα τριτοκοσμικό κράτος, τόσο θα κλείνουν οι επιχειρήσεις και η ύφεση θα βαθαίνει.

Πράγματι, το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου μπορεί να μην είναι δυσανάλογο με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της χώρας. Είναι όμως κοινός τόπος οτι πάσχει, ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα, αποτελώντας μοχλό υστέρησης και όχι προόδου. Αντί να ενισχυθεί ο κομβικός του ρόλος, το πρώτο που τίθεται ως “κόκκινη γραμμή” (και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης), είναι “όχι απολύσεις”. Αντί να μπει λοιπόν η προμετωπίδα “αξιολόγηση και αξιοκρατία”, επιδιώκεται και πάλι η διατήρηση ενός άδικου status quo: Το ελληνικό δημόσιο είναι γεμάτο και από υπαλλήλους άχρηστους και αντιπαραγωγικούς. Πολλοί από αυτούς, με την πίεση της αξιολόγησης (ή και του φόβου της απόλυσης) θα αποδώσουν πολύ καλύτερα. Άλλοι, που αποτελούν “αβοήθητες” περιπτώσεις, ας αντικατασταθούν με ικανότερους. Σε κάθε περίπτωση, η εξυγίανση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Η αποκάλυψη οτι οι μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι τουλάχιστον δύο δις ευρώ, προκάλεσε δέος για το μέγεθος της διαφθοράς, στο πιο προνομιακό γι αυτό το φαινόμενο υπουργείο. Ωστόσο, το δυσθεώρητο αυτό ποσό, που αντιστοιχεί σε κάποια χρόνια συναλλαγών για εξοπλισμούς, δεν αποτελεί παρά το έλλειμμα της λειτουργίας του δημοσίου (μέχρι να μπούμε σε μνημόνιο), για ένα μόνο μήνα! Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι πρέπει να μειωθεί μόνο το μισθολογικό κόστος, αλλά είναι βέβαιο οτι πρέπει να περιοριστούν οι δραστηριότητες του δημοσίου που δεν προσφέρουν τίποτα - και να αντικατασταθούν από άλλες. Και κυρίως, θα πρέπει επιτέλους να τεθεί σε σοβαρή βάση η λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και απελευθέρωσης από προστατευτισμούς και αγκυλώσεις, που θα μας βγάλουν από τις τελευταίες θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας και τις πρώτες στους πίνακες της διαφθοράς.

Είναι πολύ λογικό να προσπαθούμε να ωφεληθούμε το μέγιστο δυνατό, από τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου, ώστε να ισχύσει και για μας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους (και έξοχος ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Σβόμποντα προς τους πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Ολλανδίας: "Κοιμόσασταν το βράδυ της Συνόδου ή θέλετε να πείτε κάτι άλλο στους λαούς σας;")Τώρα όμως που πέρασε το τρίμηνο των (δήθεν ανέξοδων) προεκλογικών υποσχέσεων πάνω σε μια ατζέντα εκτός ρεαλισμού, είναι απολύτως απαραίτητο να επανέλθουμε στη σκληρή πραγματικότητα - και να προσπαθήσουμε κιόλας να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε. Έχοντας υπόψιν μας, όχι μόνο το μέγεθος του ΑΕΠ μας (2% της ευρωζώνης έναντι 25% της Ιταλίας, χωρίς να υπολογίζουμε τη γενικότερη “εξαγωγική” ισχύ της οικονομίας), αλλά και γενικότερα το “μπόι μας”, που δεν εξαρτάται μόνο από τη δύναμη μας, αλλά κυρίως από τη συμπεριφορά μας.

Άραγε το “εθνικό μας φιλότιμο” εξαντλείται στο να εκτοξεύουμε μύδρους κατά των “κατοχικών δυνάμεων” και της "εκχώρησης λαϊκής κυριαρχίας", ενώ την ίδια ώρα δεχόμαστε βοήθεια με προνομιακά επιτόκια και από χώρες που έχουν μισθούς και συντάξεις υποπολλαπλάσιες των δικών μας; Και πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της συνεργασίας και της ένταξης σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύνολο, όταν μοιάζουμε να τείνουμε μόνο το χέρι; Και γιατί δεν ρίχνουμε όλες μας τις προσπάθειες, ώστε να περιορίσουμε δραστικά τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, το έλλειμμα του οποίου ήταν πρωτίστως ο λόγος, για τον οποίων βρεθήκαμε στην ανάγκη των δανειστών μας;

Η εικόνα μας προς τα έξω, επί σχεδόν τρία χρόνια, είναι οτι η μόνη επιμέλεια που δείχνουμε, είναι στο πώς θα αποφύγουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε βήματα, προς την κατεύθυνση των υποχρεώσεων μας, αλλά και του δικού μας συμφέροντος. Και οτι μόνο πομφόλυγες του τύπου “αν στη κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε το όφελος θα ήταν τουλάχιστον (!!!) όσο αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας”, ξέρουμε να εκτοξεύουμε.

Μόνο με σκληρή δουλειά, μέσα από την ενδυνάμωση δημοκρατικών λειτουργιών και θεσμών, μπορούμε να αποφύγουμε το φάσμα της απομόνωσης και της χρεοκοπίας. Κάποια υπουργεία έχουν ενδεχομένως στην ηγεσία τους πρόσωπα που εμπνέουν εμπιστοσύνη, ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Δείχνουν όμως απελπιστικά μόνοι, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο συνολικό “πολιτικό τοπίο”, που αρνείται να συναινέσει σε μια νέα ατζέντα και μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μια ποδοσφαιρική ομάδα, που παίζει επίμονα κατενάτσιο, με τρύπια άμυνα - και ανύπαρκτη επίθεση.

Γιατί ταυτοχρόνως, έχουμε και έναν άλλον, πολύ σοβαρό κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε: τον εκφασισμό της κοινωνίας. Κι αν ειναι δύσκολο να τεθούν εκτός νόμου, με βάση το ελληνικό σύνταγμα, ιδεολογίες και πολιτικοί σχηματισμοί, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, ως οργανωμένη κοινωνία, στις επιμέρους συμπεριφορές: Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις είναι παράνομες. Και τα πογκρόμ κατά μεταναστών, καθώς και οι δημαγωγίες του τύπου “φιλανθρωπικές δομές και αλληλεγγύη μόνο για Έλληνες” πρέπει να απορριφθούν άμεσα ως έκνομες και επικίνδυνες ενέργειες. Αν δεν θέλουμε να βρεθούμε μπροστά στον φαύλο κύκλο η κατρακύλα της οικονομίας να τροφοδοτεί αενάως αυτόν της δημοκρατίας - και το ανάποδο...













H φωτό είναι από το www.miniboro.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Sinkin' Soon" της Ινδο-Αμερικανίδας Norah Jones.

buzz it!

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο την Ελλαδα του δηθεν ειμαι, ... στην Ελλαδα του ειμαι-πολυ κοντα- σε κατι.
Στην Ελλαδα (του δηθεν) σχεδον σιγουρα δεν εισαι οτι δηλωσεις.
Ομως, πρεπει κατω απο τις δυσμενεις συνθηκες -σταδιακα- να βρισκεσαι -πολυ κοντα- σ΄αυτο που δηλωνεις.
Μερικα παραδειγματα:
Η αδυναμια αστικοποιησης μεγαλων πληθυσμων εσωτερικων μεταναστων στην Αθηνα και αλλες μεγαλες πολεις.Παρα τις σπουδες, ακομη και ανωτατες, το τμημα αυτο-στην πλειονοτητα του- δεν μπορεσε ποτε να ενσωματωθει στο πνευματικο δυναμικο της πρωτευουσας. Μπορει καποιος να υποστηριξει οτι υπαρχουν λ.χ. 500 χωρια στην Αττικη, μαζι με τα σχεδον συμπαγη αρβανιτικα χωρια της Αττικης. Ακομη και τωρα μπορεις να βρεις τετοιους θυλακες. Για τους λογους αυτους , τα χρονια της ευδαιμονικης αμεριμνησιας με δανεικα, τα μπουζουκομαγαζα και τα σκυλομαγαζα ηταν ολα γεματα καθημερινα, ενω το κοινο που πηγαινει στο θεατρο, στις εκθεσεις ζωγραφικης κ.λ.π. κυμαινεται απο 10 εως 30 χιλιαδες!!!
Και , αν αφαιρεσεις εναν μικρο και σκληρο πυρηνα καλλιεργημενων αστων, αυτοι που αναγκαζονται για κοινωνικους λογους να πανε στο Ηρωδειο, στο Μεγαρο, στο σοβαρο θεατρο, δεν καταλαβαινουν σχεδον τιποτα, αλλα αυτο δεν πειραζει πανε για κοσμικοτητα, για να τους δουν και να δουν, για να τους γραψουν οι κιτρινες κωλοφυλλαδες κια για να δουν την φατσα τους σε εφημερίδες, περιοδικα και στην τηλεοραση…
Ενας στους 2 ελληνες δεν εχει διαβασει ενα εξωσχολικο βιβλιο.
Και τα Σαββατοκυριακα με το SUV και την βαμμενη ξανθια συζυγο στο χωριο για επιδειξη των λαφυρων της κομματοκρατιας και της μαυρης οικονομιας. 30 νεκροι καθε σαββατοκυριακο. Μια εκνευριστικη λεπτομερεια στα προαστεια οι ιδιοκτητες αυθαιρετα νεμονται τον δημοσιο δρομο σε επαφη με την ιδιοκτησια τους ως ιδιωτικο parking.
Οι διορισμοι ΔΥ -αρκετες φορες- δεν καλυπτουν πραγματικες αναγκες, αλλα εκλογικες αναγκες των υπουργων. Παραδειγματα η αστυνομια, η υγεια, η παιδεια, οι υπαλληλοι του Υπουργειου Οικονομικων.
Αστυνομια (αδιαφορια για προστασια του πολιτη, εμφαση σε ριψη χημικων και δολοφονικες επιθεσεις συνηθως κατα αθωων διαδηλωτων η βρισκομενων σε διαδηλωσεις για επαγγελματιικους λογους,..)
Υγεια (χρηση ολοκληρων τμηματων δημοσιων νοσοκομειων ως ιδιωτικων κλινικων, απαιτηση χρηματισμου για επεμβασεις, πολυ μεγαλη ελλειψη νοσηλευτων,ετσι ωστε πολλοι να οδηγουνται στα ιδιωτικα ιατρεια και νοσοσκομεια).
Παιδεια(τα εχω γραψει πολλες φορες. Χρειαζομαστε μια επικαιροποιημενη μεταρρυθμιση τυπου Παπανουτσου για την βέλτιστη παιδεια εκαστου/ης αναλογα με τα προσοντα και οχι με τις φαντασιακες επιθυμιες της οικογενειας/κοινωνιας, δραστικη μειωση των εισαγομενων ως και 70% σε κορεσμενα επιστημονικα πεδια, ξενογλωσσα πανεπιστημια για αλλοδαπους,…)
Εφοριες/Τελωνεια
Απ’ αυτα που ειχα ακουσει ο Προϊσταμενος ΔΟΥ, σχεδον εξαγοραζε την θεση του, ενδεχομενως και οι ελεγκτες υπαλληλοι.Για τα τελωνεια δεν γνωριζω πολλα , αλλα το λαθρεμποριο καυσιμων οργιαζει εδω και 25 ετη.Μονο η 25ετης δραση του Μακη Ψωμιαδη, ο οποίος απο το 2000 δεν ειχε υποβαλλει φορολογικη δηλωση, τα αποδεικνυει.
ΥΓ Οι πλουσιοι και πολυ ευποροι του ΣΥΡΙΖΑ, να κανουν ενα “αριστερο” σωματειο αλληλεγγυης για να επιστρεψουν στα πιο αδυναμα μελη της κοινωνιας, μεγαλο μερος απο τα χρηματα που κερδισαν απο την επαγγελματικη/συνδικαλιστικη/βουλευτικη /ευρωβουλευτικη δραστηριοτητα τους και να μην αφησουν να επιδεινωθουν οι συνθηκες, (οπως επιθυμουν μερικες συνιστωσες του για δημιουργια χαους και της “σοσιαλιστικης επαναστασης” ) γιατι - σε λιγους μηνες- οι πραγματικοι αποκληροι “οι της γης οι κολασμενοι” θα επιτεθουν σε ολους τους ευπορους , χωρις διακριση, αρα και στους “αριστερους” ευπορους και πλουσιους.

Αφώτιστος Φιλέλλην

frantzeska είπε...

Tι στο καλό; Σαν να γράφτηκε το άρθρο ακούγοντας φιλική συζήτηση που κάναμε με φίλους προχτές το βράδυ. Το πρόβλημα; Ο λαϊκισμός και ο θυμός μας. Κακοί οδηγοί και οι δύο. Εγώ δεν πάλεψα τα λαϊκίστικα επιχειρήματα, έχουν ισχυρή δύναμη όταν ο συνομιλητής επιμένει να μην αναγνωρίζει το λαϊκισμό στη σκέψη του. Όταν δε, είναι και θυμωμένος ο φίλος-συνομιλητής; Τη βάψαμε…Άλλο πρόβλημα; Ότι προσωπικά και επειδή δεν την παλεύω να συγκρούομαι συνέχεια, απομονώνομαι… και αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Όσο για τον εκφασισμό της κοινωνίας, υπερθεματίζω. Πράγματι, η δημοκρατία δεν ποινικοποιεί τις ιδέες, όποιες κι αν είναι αυτές. Η νοοτροπία συμμορίας όμως με περιεχόμενο την προτροπή και άσκηση βίας είναι παράνομες και θα πρέπει να καταδικάζονται καθολικά. Νευριάζω να συζητώ για τα αυτονόητα σε μια δημοκρατική χώρα. Ή μήπως δεν είναι αυτονόητα; Ή μήπως δε ζούμε σε δημοκρατική χώρα πια;

Prokopis Doukas είπε...

@Αφώτιστος Φιλέλλην: Ναι, πολλά από αυτά που λέτε είναι αιτίες. Και πολλά ακόμα...

@frantzeska: Χεχε, έχω αυτιά παντού... :-)

Ο θυμός δεν είναι αποδεκτός, κατ' εμέ, όταν παρακάμπτει την αυτοκριτική. Τότε είναι απλώς "βολικός"...
Όχι, σε δημοκρατία που κουτσαίνει ζούμε. Αλλά έχουμε εύκολα την τάση να κλωτσάμε τις κατακτήσεις μας, αγνοώντας τις συνέπειες...

Ευάγγελος είπε...

Η τοποθέτησή σας με βρίσκει σύμφωνο (κι αυτό δεν είναι έκπληξη!) Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή η αναμέτρηση που εξελίσσεται στη χώρα μας δεν συμβαίνει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα. Είναι η μάχη απ’ τη μια των δυνάμεων που επιδιώκουν ν’ αλλάξουν όλα όσα σχετίζονται με το κράτος και το ρόλο του στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας κι απ’ την αντίθετη πλευρά όλων όσων πασχίζουν, αγκιστρωμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κράτος, να ματαιώσουν την οποιαδήποτε πρόοδο και να ακυρώσουν όποια πολιτική στοχεύει στον περιορισμό ή την περικοπή των προνομίων τους. Η τρόικα είναι ο καταλύτης κι όχι ο αντίπαλος ή ο επιδιαιτητής αυτής της αναμέτρησης.

Prokopis Doukas είπε...

@Ευάγγελος: Γι αυτό και ο ουσιαστικός διαχωρισμός στο πολιτικό φάσμα είναι μεταξύ λαϊκιστών και μη...

Κώστας Καρίτσος είπε...

Καλησπέρα Προκόπη.

Για ακόμα μία φόρα συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά επέτρεψε μου να είμαι απαισιόδοξος.

Όλες οι παθογένειες που αναφέρεις δεν είναι μόνο προνόμιο του δημόσιου τομέα αλλά της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Η οικογενειοκρατία, η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαπλοκή και η διαφθορά είναι βασικά γνωρίσματα τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της καθημερινότητας μας.

Πιστεύοντας ότι είμαστε ο επιούσιος λαός αυτού του πλανήτη έχουμε αναγάγει όλα τα παραπάνω σε δικαιολογίες για να αποκτήσουμε αυτά που έτσι και αλλιώς θεωρούμε ότι μας αξίζουν.

Οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να μας οδηγήσουν έξω από αυτό τον φαύλο κύκλο αφού και αυτοί χρησιμοποίησαν το παραπάνω σύστημα για να αναρριχηθούν στην πολιτική ιεραρχία και έτσι δεν μπορούν να αντιληφθούν την μετριότητα τους και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι είναι οι μεσσίες που θα οδηγήσουν την χώρα στην γη της επαγγελίας.

Πιστεύω ότι μόνο με εξωτερική παρέμβαση έχουμε κάποια ελπίδα να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ανικανότητας/αναξιοκρατίας και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μία επώδυνη διαπίστωση. Όμως παραμένω απαισιόδοξος γιατί από τη μία διαπιστώνω ότι η υπομονή των ευρωπαϊκών εταίρων μας εξαντλείται και από την άλλη η ρητορική Καμένου βρίσκει συνεχως υποστηρικτές στο εσωτερικό της χώρας.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω την μεγάλη μου απογοήτευση για δύο κατηγορίες συμπολιτών μας που ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση αυτοί παραμένουν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι και η πνευματική ελίτ της χώρας. Οι μεν πρώτοι αποδεικνύουν με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αναδείχθηκαν μέσα από το παραπάνω σύστημα αναξιοκρατίας και διαπλοκής άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω. Για την πνευματική ελίτ του τόπου η κατάσταση της παιδείας μας είναι η καθαρή απόδειξη για την συνεισφορά τους στην πορεία αυτής της χώρας.

Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα από τα θετικά της κρίσης είναι ότι άρχισαν να ακούγονται φωνές σαν την δική σου που παρέμεναν σιωπηλές όλο το προηγούμενο διάστημα της οικονομικής ευμάρειας του τόπου αφού ακούγονταν σαν το τρελό του χωριού. Υποχρέωση μας είναι να υποστηρίξουμε αυτές τις φωνές να τις κάνουμε να ακούγονται ολοένα και δυνατότερα μήπως και αποφύγουμε τα χειρότερα που έρχονται. Η κατάληξη της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα κάτω από συγκεντρωτικά καθεστώτα θα είναι μια μεγάλη προσωπική ήτα του καθένα από εμάς.

Φιλικά

Κώστας Καρίτσος.

Prokopis Doukas είπε...

@Κώστας Καρίτσος: Ευχαρστώ πολύ για την κολακευτική αναφορά. Και μένα
με φοβίζει η ολοένα και πιο αντιδραστική συμπεριφορά του Έλληνα. Αλλά έχω την ελπίδα, οτι με πολύ σπρώξιμο και πίεση, μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι θα καταφέρουμε τελικά...

ΒΑΣΩ είπε...

Θεέ μου κανένας απο εσας δεν φαίνεται να εργάζεται στο δημόσιο ωστε να αντιληφθεί με τι κάφρους και τι αυτάρεσκους πολιτικούς εχουμε να κάνουμε.Ναι το προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο οχι μόνο δεν ειναι επαρκώς εκπαιδευμένο αλλά μερικες φορές ουτε καν στοιχειωδώς αλλά αδελφέ μου οι πολιτικοί μας πρτοιστάμενοι δεν παίζονται με τίποτε.Από τις διαμάχες που εχουν μεταξύ τους και κάνουν μπάχαλο τις υπηρησίες,από την αδυναμία τους να αντιληφθούν καταστάσεις και να δώσουν λύσεις,απο το οτι πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και οτι αλλο να γράψω θα ειναι λίγο.Νομίζω οτι πρώτα πρέπει να αξιολογηθει το πολιτικο προσωπικό και μετά ολοι οι αλλοι.Βεβαια θα μου πείτε αυτούς τους αξιολογει ο λαός.Εεδώ και η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Prokopis Doukas είπε...

@ΒΑΣΩ: Εγώ δεν εργάζομαι στο δημόσιο; Γιατί, η ΕΡΤ (με όλες του τις παθογένειες) τι είναι;

Γι αυτό λοιπόν έχουμε μείνει πίσω, μην προτείνοντας μια αλλη ποιότητα εκπροσώπων, ως κοινωνία. Το γράφω και το ξαναγράφω συνέχεια: Στείλαμε πάλι στη Βουλή τον καθρέφτη του χειρότερου εαυτού μας...

Ανώνυμος είπε...

Σκηνη 1η
Το αβασταχτο δημοσιο χρεος εχει να κανει με την αβασταχτη ελαφροτητα των κυβερνησεων -τουλαχιστον απο το 1974- που επιτρεπει εκατομμυρια ελαφρα εργαζομενους ΔΥ-οικογενειακα κομματικους πελατες, στρατιες ολοκληρες απο συνταξιουχους ΔΥ (αξιωματικους ΕΔ στα 40 εως 48, πολλες γυνακες με 15ετια και ανηλικα τεκνα), κρατικοδιαιτους προμηθευτες και εργολαβους, σπαταλες που συνοδευονται με μιζες, συστηματα 4-4–2 στους εφοριακους, λαθρρεμποριο με συμμετοχη τελεωνειακων και αλλες δυναμεις της….. καθυστερησης.

Με την εις ατοπον απαγωγη προκυπτει οτι εαν ολα τα παραπανω δεν οδηγουσαν στον εκθετικο κρατικο δανεισμο, τοτε οι σιγουρατζηδες ελληνες τραπεζιτες δεν θα υφισταντο τετοιο κουρεμα ελληνικων ομολογων και “κοκκινα δανεια” νοικοκυριων και επιχειρησεων,….

Don´t cry for Latsis & Costopoulos…Griechen-e-land-a .

Σκηνη 2
Οποτε “Play it again Sam” για το ελληνικο δημοσιο. Φτου κι απ την αρχη.
Σε λιγα χρονια τα εγγονια των ΔΥ θα διορισθουν ΔΥ, οι κρατικοδιαιτοι προμηθευτες και εργολαβοι θα στηνουν τους διαγωνισμους με μεγαλυτερο τακτ και εκπτωση , οι σπαταλες θα ειναι λιγοτερες και θα συνοδευονται με μιζες μικροτερου ποσοστου, το συστηματα 4-4–2 στους εφοριακους θα εχει γινει σταδιακα 3-3-4 (4 φορος) , το λαθρεμποριο καυσιμων και αλλων προιοντων, θα γινεται με την συμμετοχη των παιδιων των τελωνειακων ως συνεταιρων,…..

Ολα θα γινονται με προσοχη ουτως ωστε -με προτεσταντικη ακριβεια- το δημοσιο χρεος να μην ξεπερνα το 80% του ΑΕΠ και το ελλειμα το 5% (υποθετω μια φυσιολογικη χαλαρωση των κριτηριων δημοσιονομικης σταθεροτητας υπερ των νοτιων χωρων).
Αρα θα καταληξουμε σε μια κατασταση που εμεις οι μηχανικοι (και οι οικονομολογοι) χαρακτηριζουν ως “βελτιστη διαφθορα”.
Ειναι μια ….καποια λυσις.

ΥΓ Ειδατε θα ...προοδευσουμε (υποθετω)
Απο την ανεξελεγκτη στην....“βελτιστη διαφθορα”!!

Σκηνη 3η
Kαι τωρα τι θα γινει με τους ΔΥ;

Οι υπολοιποι 150.000 ΔΥ δεν θα απολυθουν, αλλα το προβλημα θα επιλυθει….. με την παροδο του χρονου, εφοσον το πληθος τους θα μειωνεται δια της συνταξιοδοτησης τους.
Αντ’ αυτου -κατα πληροφοριες- εχουν ηδη μεταναστευσει περι τους 60.000 νεοι ελληνες τα τελευταια 3 ετη και την επομενη τριετια αναμενεται να μεταναστευσουν περι της 100.000 επιπλεον.
Τωρα, λοιπον οι ΔΥ ετοιμαζονται να κατευθυνθουν νικητες με λιγες αμυχες, προς τα χωρια τους και τα εξοχικα τους για τα “μπανια του λαου” και να επιστρεψουν ….τον Σεπτεμβρη.
Η δε μειωση του μισθου τους μοιαζει με αναγκαστικη διαιτα για την… υγεια τους και για να αδυνατισουν τα μαυρισμενα κορμια τους (προς εκθεση) στις θερινες παραλιες.
Αλλοιμονο στους ανεργου ΙΥ και στα καταλοιπα της “ανατολιτικης” οικονομιας μας δηλ. τους μικρομαγαζατορες, αυτοαπασχολουμενους και ελευθερους επαγγελματιες που δεν …εκσυγχρονισθηκαν, ιδρυοντας μεγαλυτερες εταιρειες, ισως επειδη δεν ειχαν ..."ακρες" για να εχουν αφανεις εταιρους τους πολιτικους, συγγενεις, πολιτικους τους φιλους,…

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΒΑΣΩ είπε...

Εμείς κ.Δούκα θα τους προτείνουμε;Δυστηχώς μας τους πρότείνουν και εμεις πάμε και τους ψηφίζουμε.Χθες εβλέπα στη ΝΕΤ το ντοκιμαντέρ του Γ.Αυγερόπουλου για την Ιρλανδία.Ενας Ιρλανδος λοιπόν δήλωσε οτι εμείς εδώ ειμαστε αποφασισμένοι να κατεβάζουμε κάθε κυβέρνηση που δεν υπηρετει τα συμφέροντα του λαού μεχρι που να προκύψει εκείνη η ομάδα πολιτικών η οποία θα ειναι ετοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικα ολα τα προβληματά μας.Και να σας πω την αλήθεια μου αρεσε πάρα πολύ.

Prokopis Doukas είπε...

@Αφώτιστος Φιλέλλην: Χαρά στο κουράγιο σας, να γράφετε τόσο μεγάλα σχόλια...

Δεν διαφωνώ με πολλά από αυτά που λέτε. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στις αιτίες, να τις ιεραρχήσουμε - και να δούμε τι θα κάνουμε για να τις περιορίσουμε..

@ΒΑΣΩ: Χμμμ... Κι αυτό "μεσογειακό" μου ακούγεται. Το θέμα δεν είναι να κατεβάζουμε συνέχεια κυβερνήσεις, γιατί εν τω μεταξύ, οδεύουμε προς την καταστροφή. Το θέμα είναι να "ανεβάσουμε", όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτούς που πρέπει....

Και ερωτώ: Αν εμφανιστεί μια μεταρρυθμιστική, εκσυγχρονιστική, πολιτική δύναμη (ή και περισσότερες, ανάλογα και την ιδεολογική ματιά). Θα τις ψηφίσει επαρκώς ο ελληνικός λαός ή θα εξακολουθήσει να ψηφίζει τους μπουρδολόγους, τους λαϊκιστες και τους "καμμένους"; Γι αυτό και υποστηρίζω οτι το πρόβλημα στο βάθος του είναι η κοινωνία και οι νοοτροπίες της, που πρέπει να αλλάξουν....

Ανώνυμος είπε...

@Προκοπης Δουκας
Ευχαριστω για την προσοχη σας στα μεγαλα σχολια . Η εξηγηση ειναι απλη : σκεφτομαι και γραφω. Πιο πολυ για τους μικροτερους.Και για να εκφρασθω.

Ειναι η εργασια μου. Ερασιτεχνης γραφιας και ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος.
Οι ανθρωποι εχουν πολλα ταλεντα, αρκει να τα εξασκουν.Χθες λ.χ. ακουγα Iron Butterfly, 1967.

Αναστοχαζομενος την Σκηνη 2, αναγνωριζω -ως ρεαλιστης - εναν ενδιαμεσο στοχο. Γιατι οχι;

Σιγα-σιγα και λιγο-λιγο, ολο και καποια προοοδος θα επιτυγχανεται.
Και ας υποθεσουμε, λ.χ. το 2020, οπως γραφω :
"Ολα θα γινονται με προσοχη ουτως ωστε -με προτεσταντικη ακριβεια- το δημοσιο χρεος να μην ξεπερνα το 80% του ΑΕΠ και το ελλειμα το 5% ...Ειδατε θα ...προοδευσουμε (υποθετω). Απο την ανεξελεγκτη στην....“βελτιστη διαφθορα”!!
(Αναπτυξη και μειωση ανεργιας (συμπεριλμβανομενης και της ελεγχομενης προσωρινης ή /και μονιμοτερης μεταναστευσης νεων και οχι-μονον- ανεργων επιστημονων και τεχνικων που δεν ειναι απαραδεκτη λυση , αν την συγκρινουμε με τις δραματικες επιπτωσεις της παραμονης τους εδω ως ανεργοι), δικαιοτερη φορολογια, σταδιακη μειωση της μαυρης οικονομιας απο 30 σε 20%, κ.λ.π. Οπως ΕΕ.)

Αφώτιστος Φιλέλλην

Ανώνυμος είπε...

Συμπερασμα: η ελπιδα μας δεν ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλα ενας συνασπισμος παραγωγων, ελευθερων επαγγελματιων, αυτοαπασχολουμενων, που εχουν αντεξει τα 30 τελευταια ετη τις επιθεσεις του ιδιου του κρατους και των εκαστοτε εκλεκτων του, ταλιμπαν-κρατικοδιατων επιχειρηματιων, μερικοι εχουν πτωχευσει και αναγεννηθηκαν , εχοντας τα αντισωματα της αναπτυξης, της καινοτομιας , της αυτο-βελτιωσης, του επιχειρειν,..

Αυτος ο -εν δυναμει- συνασπισμος τολμηρων και ικανων, οι οποιοι “καβαλουν -μια ολοκληρη ζωη- το κυμα” σερφαροντας στην κοψη του δεν μπορει να εκφραστει -προς το παρον- πολιτικα απο κανενα πολιτικο σχηματισμο ή ταση.

Ολες οι αποπειρες εκφρασης των παραγωγων μαζι με αλλα υγιη τμημτα της ελληνικης κοινωνιας (στο παρελθον , τωρα και στο αμεσο μελλον) καταντουν ‘η προβλεποναι γελοιες : μπορει η ελπιδα της χωρας να αναζητειται σε προσωπικο που περιλαμβανονtαι : 80ρηδες κληρονομοι μεγαλης περιουσιας πρωην υπουργοι, “προοδευτικοι” πολυθεσιτες καθηγηταδες πανεπιστημιων, 60ρες με διαμαντακι στην μυτη, υστερικες μετακλιμακτηριακες μετα-κνιτισσες, βαρεις και ασηκωτοι απομαχοι πολιτικοι της “κεντροαριστερας” και της μεταρρυθμισης , κακομαθημενα 60χρονα παιδια μεγαλοαστων, 80χρονοι γκουρου της διαφημισης και της light φιλοσοφιας,……

που φυσικα σε ενα λαο που το 50% δεν εχει διαβασει ουτε ενα εξωσχολικο βιβλιο , φανταζουν ….υπεροχοι,.(και ακομη χειροτερο και σ' αυτους που εχουν σπουδασει σε ΑΕΙ και εχουν διαβασει )

Αφώτιστος Φιλέλλην

Το σχολιο συνοδευεται ουσικα απο το
http://www.youtube.com/watch?v=B0yoiBYbT2I
The Beach Boys - GOOD VIBRATIONS

ΥΓ Απο το 1981 το Λ.Α. (Λεκανοπεδιο Αθηνων) εγινε προοδευτκα αγροτοκτηνοτροφικο L.A.` Καιρος να γινει και λιγο ....San Fransisco ( με Silicon Valley τα...Μεσογεια)

Ανώνυμος είπε...

"Tα κλεμμενα" αποτελουν εναν ανεξαντλητο οικονομικο πορο,τωρα και εις το διηνεκες.

Οπως η φθηνοτερη πηγη ενεργειας ειναι η ....εξοικονομηση ενεργειας, κατ αναλογια ισχυριζομαι οτι
για το δημοσιο ταμειο (και την κοινωνια)γενικοτερα υπαρχει ενας κρυμενος θησαυρος, δηλ. "τα κλεμμενα" τα οποια αποτελουν εναν ανεξαντλητο οικονομικο πορο, πολυ μεγαλυτερης αξιας απο τον ορυκτο πλουτο, τους υδρογονανθρακες, το κλιμα, τη θεση της χωρας,...
Ειναι προϊον της κλοπης ενος ποσοστου του πλουτου που παρηχθη, περασε ως φορος ή προσοδος στο δημοσιο ταμειο και -εν συνεχεια- εκλαπη.

Αξιολογωντας τις διαχυτες πληροφοριες, ειναι δυνατον να εντοπισθον λ.χ. οι 1000 μεγαλυτεροι "κλεφτες" δημοσιου χρηματος (πολιτικο χρημα, βλαβη δημοσιου λογω κακης ποιοτητας εργου ή προϊοντος, μεγαλη φοροδιαφυγη, εισφοροδιαφυγη, αλλα εγκληματα του λευκου κολλαρου,...). Επειδη υπαρχει πεπερασμενο πληθος ανακριτων , εισαγγελεων και δικαστων, ειναι δυνατον να επιλεγουν λ.χ. 2.000 εμπειροι δικηγοροι στον Αρειο Παγο, στους οποιους να ανατεθουν αντιστοιχως καθηκοντα ανακριτου, εισαγγελεα και δικαστη για να επιταχυνθει η δικη και -ενδεχομενως- η καταδικη των κατηγορουμενων και η κατασχεση της περιουσιας τους που ειναι προιον εγκληματος.

Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι πρεπει να καθυστερησουμε τις μεταρρυθμισεις,την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων,την μειωση της σπαταλης, την εναρξη των επενδυσεων, κ.λ.π.

Αρα ειναι εντελως λαικιστικο να χτυπατε τους δικαστες για τις αποδοχες τους, αλλα για την μεγαλη καθυστερηση εντοπισμου των κλεφτων.Αν εκαναν γραηγορα και καλα την δουλεια τους και ειχαμε κατασχεσεις περιουσιων γρηγορα, ισως να χρειαζοταν και πληρωμη καποιου επιδοματος, λογω υπερωριων.

Αφωτιστος Φιλελελην

ΥΓ Και ας μην ξεχναμε οτι -ηδη - απο το 2009, πολυ λιγα εγιναν για την συλληψη των κλεφτων του δημοσιου χρηματος, επειδη αυτο που συνεβη -απλως- ηταν συνολικη υφεση της ταξης του 17%, να ειμαστε σιγουροι οτι με - καποια χρονικη υστερηση (2 εως 7 ετων) θα ανακαλυπτονται συνεχως καινουργια οικονομικα σκανδαλα εις βαρος του δημοσιου, καινουργιοι κλεφτες και οι συνεργοι τους, με αποτελεσμα να μειωθει τελικα η ανεργια και υποαπασχοληση στους δικηγορους, γιατι οι μισοι θα συνδραμουν την δικαιοσυνη (καθηκοντα ανακριτου, εισαγγελεα και δικαστη ) και οι αλλοι μισοι θα υπερασπιζονται τους κλεφτες και τους συνεργους τους.

Ανώνυμος είπε...

Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό σε Ν.Π.Δ.Δ.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να απολυθώ και να εξομοιωθώ, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, με προσλήψεις που έγιναν, τα τελευταία 13 έτη, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει το Ν.Π.Δ.Δ., και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις, διότι κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν (συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις) και σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα νομιμοποιηθούν οι ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως άλλη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Το όποιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό, προήλθε τα τελευταία 13 έτη από αυτές τις γενικευμένες προσλήψεις, κάτω από το καθεστώς οικογενειοκρατίας (συγγενείς υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. εν ενεργεία ή συνταξιούχων), χωρίς διαγωνισμό και οι οποίοι κυρίως είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστώ, για να σωθεί η οικογενειοκρατία και ενδεχομένως οι κομματικοί στρατοί και οι ως εκ τούτου ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις.
Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας και τα κόμματα που έκαναν αυτές τις προσλήψεις να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.
Ποιοι θα με αξιολογήσουν, για να απολυθώ; Τα μέλη της οικογενειοκρατίας; Τα υπηρεσιακά συμβούλια ή άλλα όργανα που βγαίνουν με τις ψήφους της οικογενειοκρατίας, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία; Οι «φαμίλιες»; Το κομματικό κράτος που επέτρεψε να προσληφθούν, με αυτόν τον τρόπο; Μήπως ιδιωτικές εταιρείες, με εργοδότη το κομματικό κράτος; Μήπως η όλη προσπάθεια είναι να σωθούν η οικογενειοκρατία, οι αορίστου χρόνου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα, που μπήκαν από το παράθυρο, χωρίς διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια;
Θέλουν να απολύσουν με τεχνάσματα ικανούς υπαλλήλους, με εμπειρία, πτυχιούχους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό, για να σωθούν οι ημέτεροι;
Μήπως η οικογενειοκρατία οδηγεί και σε φαινόμενα διαφθοράς;
Πρέπει να διαλυθεί η οικογενειοκρατία από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
Να διωχθούν οι επίορκοι αρμόδιοι, που προέβησαν σε αυτές τις προσλήψεις.
Ναι στην εξυγίανση του Δημοσίου, αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, οι έξω από αυτήν, δέχονται διαρκή ηθική παρενόχληση (mobbing) και έναν επαναλαμβανόμενο εκφοβισμό και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying).
Επομένως επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), το οποίο ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει νομοθετηθεί σε άλλες Χώρες.
Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν. Όλα τα άλλα είναι τεχνάσματα και μεθοδεύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό

Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενεικρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις "φαμίλιες",τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκρατίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενειοκρατίας κ.λπ.!!!!!!!!

Μετά από προσωπική οδυνηρή εμπειρία μου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 έτη, ως υπάλληλος, εκθέτω τις απόψεις μου για τα εξής:

Επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying):

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Στην Ελλάδα για να τεκμηριωθεί νομικά το mobbing είναι δύσκολο με την υπάρχουσα νομοθεσία!

Και είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της εργασιακής παρενόχλησης, καθώς επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να περιλαμβάνουν στις νομοθεσίες τους προβλέψεις για την ηθική παρενόχληση από το 1990 και ύστερα. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως σε κάποιες χώρες, αιτία για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσαν επιστημονικές έρευνες σχετικά με το φαινόμενο, οι οποίες έτυχαν μεγάλης απήχησης και ενδιαφέροντος π.χ., η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.λπ. Επίσης και σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ κ.λπ.

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν.

Α. Π.

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!!



Α. Π.


Ανώνυμος είπε...

Το Υπουργείο ζητά από τις υπηρεσίες να πουν για πλαστά δικαιολογητικά παράνομων προσλήψεων στο Δημόσιο!!!!! Τα ζητά δηλαδή από επίορκες διοικήσεις, που με πλήρη γνώση έκαναν παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Προφανώς και θα απαντήσουν ότι δεν υπάρχουν πλαστά δικαιολογητικά, αφού αντιθέτως θα αυτοκαρφώνονται, θα βρεθούν να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να σταλούν επιτόπου επιθεωρητές. Δεν το κάνουν!!!!!! Στο τέλος θα μας πουν ότι έγινε έρευνα (για το θεαθήναι), για να μας κοροϊδέψουν πάλι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνον τα πλαστά πτυχία, η μεγάλη κομπίνα έχει γίνει με ψεύτικες προϋπηρεσίες στο Δημόσιο, βάσει των οποίων προσλήφθηκαν ως αορίστου χρόνου συγγενείς τους. Τούτο εντέχνως αποσιωπάται, διότι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν θέλουν πραγματικά να τους πιάσουν, να δουν τι ασφάλιση είχαν με την ψεύτικη προϋπηρεσία τους!!! Διάφοροι επίορκοι υπέγραφαν ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν προϋπηρεσία, εν γνώσει των επίορκων αρμοδίων, της συνδικαλιστικής αλητείας και των επίορκων διοικήσεων!!! Αυτά που λένε είναι για να αποφύγουν να ξεσκεπαστεί η κομπίνα των μαϊμού προϋπηρεσιών. Επίσης για την οικογενειοκρατία δεν μιλάνε. Η οικογενειοκρατία έχει κατακλίσει υπηρεσίες με παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, που αποτελούν ομάδες κρούσης διαφθοράς, διαπλοκής και ανομίας. Δεν στέλνουν επιθεωρητές, ούτε καν για υπηρεσίες για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αόριστου χρόνου!!!! Φτάνει πια τόση υποκρισία και αθλιότητα!!!! Καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου έχουν γίνει, μην κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι. Άθλιες μεθοδεύσεις για να σώσουν την οικογενειοκρατία, τις παράνομες προσλήψεις αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν αυτές τις προσλήψεις, τις κλίκες, τις συμμορίες, την διαπλοκή, την ανομία, τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!

ΠΕΡΠΑΤΟΡΟΣ.




ShareThis